Wat Is De Beste Broodbakmachine – Bekijk de Top 5 in 2023

Laatste update op: 10/01/2023

Heb je zin om je eigen brood te bakken en ben je radeloos op zoek naar de beste broodbakmachine? Bekijk dan hier onze gids en een overzicht van de Top 5 beste broodbakmachines in 2023.

0
 • Broodbakmachine
 • Bekijk op:
 • Beoordeling
 • Prijs
  €: <100 euro
  €€: 100 - 150 euro
  €€€: 150+ euro
 • Bakvorm
  De vorm waarin het brood gebakken wordt. (Afhankelijk van de maat waarin je bakt kan de vorm soms afwijken)
 • Broodprogramma's
  Het aantal verschillende broodprogramma's
 • Totale programma's
  Het aantal programma's in totaal inclusief bijvoorbeeld deeg, jam, compote en cake.
 • Bakformaten
  De verschillende formaten waarin je brood kunt bakken met de broodbakmachine
 • Snelbakprogramma
  Hoe snel kun je een brood klaarmaken met het snelbakprogramma?
 • Glutenvrij programma
  De broodbakmachine beschikt over een speciaal programma voor glutenvrij brood.
 • Baguette programma
  De broodbakmachine beschikt over een speciaal programma om baguettes met een harde korst te maken.
 • Ingrediëntendispenser
  De broodbakmachine beschikt over een ingrediëntendispenser die automatscih noten of rozijnen toevoegt tijdens het bakproces. Zodat je dit niet handmatig hoeft te doen.
 • Gistdispenser
  De broodbakmachine beschikt over een gistdispenser die automatisch de juiste hoeveelheid gist toevoegt aan het brood tijdens het bakproces.
 • Instelbare korstkleur
  Je kunt van te voren de korstkleur van het brood instellen op licht, medium of donker met desze broodbakmachine.
 • Warmhoudfunctie
  De broodbakmachine beschikt over een warmhoudfunctie om je brood warm te houden nadat deze klaar is met bereiden.
 • Instelbare timer
  De broodbakmachine heeft een instelbare timer die je van te voren kunt instellen om het brood uren later pas te bereiden (handig om 's nachts in te stellen voordat je gaat slapen zodat je 's ochtends een vers brood hebt).
 • Kijkvenster
  De broodbakmachine heeft een kijkvenster zodat je het bakproces in de gaten kunt houden.
1.
2.
3.
4.
5.

Wat is een broodbakmachine?

Een broodbakmachine is simpelweg een keukenapparaat waarmee je verschillende soorten brood en andere dingen zoals cake kunt bakken. Je verzamelt je ingrediënten bij elkaar, voegt ze toe in het apparaat in de juiste volgorde, stelt de machine in, en zet het apparaat vervolgens aan op het gewenste programma.

Het apparaat doet vervolgens alles zelf, van mixen en deeg kneden tot bakken en warm houden. Na een paar uur zal je een warm, vers brood op tafel hebben staan zonder het gedoe van zelf bereiden en het nodig hebben van een oven. Er zijn ook speciale kant- en klare broodmixen verkrijgbaar die uitsluitend te gebruiken zijn voor een broodbakmachine, om ervoor te zorgen dat het maken van je eigen brood nog eenvoudiger wordt. Je hoeft alleen de broodmix in het apparaat te doen, wat water erbij, en de rest gaat vanzelf.

Waarom een broodbakmachine?

Stel je voor hoe heerlijk het is om ’s ochtends wakker te worden en de geur van warm vers brood te ruiken wanneer de broodbakmachine net klaar is. Geloof mij als ik je vertel dat dit een stuk makkelijker wakker worden is!

Brood gebakken met een broodbakmachine

Vrijwel alle broodbakmachines hebben meerdere bakprogramma’s voor speciale broden zoals bijvoorbeeld roggebrood, speltbrood, maïsbrood, volkoren brood of zelfs glutenvrij brood. Ook kun je met een broodbakmachine zelf gezonde ingrediënten naar keuze toevoegen zoals zaden, noten, krenten, rozijnen, chocola, banaan etc. Erg handig dus om af en toe af te wisselen.

Zo kun je de ene dag lekker een gewoon knapperig volkoren brood maken, de volgende dag een kruidig brood met rozijnen, en de dag erna weer een bananenbrood. Geweldig toch? De mogelijkheden zijn eindeloos en door het blijven bakken van verschillende broden kom je er achter welk zelfgebakken brood jij het lekkerst vindt. Misschien houd je niet van speltbrood van de supermarkt maar vind je zelfgebakken speltbrood wel hartstikke lekker!

jam broodbakmachine3
Frambozenjam bereidt met een broodbakmachine

Je kunt ook je eigen jam, compote of zelfs cake maken met behulp van wat simpele ingrediënten. Het kan allemaal met een broodbakmachine.

Oké, allemaal leuk en aardig maar wat zijn nou de voordelen van een broodbakmachine ten opzichte van de bakker en waarom zou je niet gewoon brood bij de bakker halen? Hieronder een overzicht van de voor-en nadelen van een broodbakmachine:

Voor- en nadelen van een broodbakmachine

✅ Vers en handig

Het grootste voordeel van een broodbakmachine spreekt natuurlijk voor zich: het brood is zo vers als maar kan. Natuurlijk is brood van de bakker ook vers, maar wanneer je het zelf bakt is het ook nog eens lekker warm, en dichtbij. Je kunt bijvoorbeeld voor het slapen gaan even de ingrediënten van een krokant maïsbrood in de broodbakmachine gooien, de broodbakmachine timer instellen zodat deze precies klaar is wanneer je wekker gaat, en zo heb je wanneer je wakker wordt een warm vers maïsbrood kant-en klaar in je keuken staan.

Ook handig is om bijvoorbeeld op zondag één voor één 7 broden te bakken en deze in te vriezen zodat je voor de hele week alvast vers brood hebt.

✅ Lekkerder
rozijnenbrood
Rozijnenbrood

Met een broodbakmachine kun je zelf bepalen wat je wel of niet aan het brood toevoegt. Zo kun je je brood perfect naar eigen smaak aanpassen en met een beetje experimenteren weet je precies welke verhoudingen jij het lekkerst vindt.

✅ Gezonder

Het maken van je eigen brood is gezonder omdat je geen kunstmatige stoffen zoals meelverbeteraar of plantaardig geharde olie toevoegt aan het brood. De bakker voegt deze dingen toe om de houdbaarheidsdatum van het brood te verlengen. Bij je eigen brood is dit niet nodig omdat je het brood al in huis hebt en meteen nuttigt of in de vriezer kunt bewaren.

✅ Ideaal voor mensen met een allergie
Glutenvrije pompoencake
Glutenvrije pompoencake

Niet elke bakker verkoopt gistvrij of glutenvrij brood. Met een broodbakmachine kun je je eigen glutenvrije brood maken zonder veel gedoe. Zelfs als je niet echt een doe-het-zelver bent is een broodbakmachine een goede optie, je kunt er namelijk voor kiezen om met kant- en klare broodmix aan de slag te gaan: Je hoeft alleen broodmix en water in de broodpan te gooien en de machine doet de rest.

🚩 Duur

Een broodbakmachine is niet goedkoop en je zal gemiddeld 400 tot 600 broden moeten maken voordat je je geld eruit hebt. Wel is het natuurlijk zo dat deze broden een stuk lekkerder zijn en de meeste zullen beamen dat een broodbakmachine de prijs dubbel en dwars waard is.

Ook zijn er tegenwoordig relatief goedkope broodbakmachines van goede kwaliteit en kun je er al eentje aanschaffen vanaf 60 euro.

Wat voor soort broodbakmachines zijn er?

Wanneer je op zoek bent naar dit handige keukenapparaat, zul je merken dat er veel merken, kleuren, stijlen en groottes verkrijgbaar zijn. Als je nieuw bent op het gebied van zelfgebakken brood, moet je op de hoogte zijn van welke soorten broodbakmachines er te verkrijgen zijn: horizontaal en verticaal.

 • Verticaal/Vierkant – Dit zijn de meest voorkomende modellen van broodbakmachines. De ingrediënten worden van bovenaf toegevoegd, en daarna wordt het deksel gesloten. Wanneer het apparaat klaar is, open je het deksel en haal je het brood eruit. Het brood is heerlijk maar niet gevormd zoals brood van de bakker. Het heeft meer een vierkante vorm dan rechthoekig.
 • Horizontaal – Deze machines komen minder vaak voor, maar worden steeds populairder. Met deze modellen wordt het brood op een horizontale manier gebakken, zodat het uiteindelijke resultaat meer lijkt op een brood rechtstreeks uit de bakkerij. Voorbeelden van horizontale broodbakmachines zijn de Domo B3990 en de Inventum BM121B.

Verticale en horizontale broodbakmachines presteren hetzelfde en maken brood op dezelfde manier, het enige verschil is dus de vorm van het eindresultaat.

Waarop letten bij het kopen van een broodbakmachine?

Wanneer je hebt besloten vers brood te gaan bakken met een broodbakmachine, is de eerste stap om er één uit te kiezen die het beste bij jouw behoeften past. Misschien heb je nog nooit een broodbakmachine gebruikt, of misschien ben je al in het bezit van een broodbakmachine en wil je een nieuwe aanschaffen met meer functies, er zijn een aantal kenmerken die je kunnen helpen om een beslissing te maken. Neem de volgende punten mee in je beslissing bij het kiezen van de beste broodbakmachine.

Prijs

Bij het kopen van nieuwe spullen is de prijs natuurlijk altijd van belang. Er zijn al goede broodbakmachines verkrijgbaar vanaf 60 euro, die lekker brood bakken maar wel ontbreken in geavanceerde functies. Voor een topklasse product betaal je zo al bijna 200 euro, maar dan heb je wel een uitgebreide broodbakmachine met een arsenaal aan functies en die lang mee gaat.

Wanneer je je budget bepaalt, bepaal dan welke must-have kenmerken jouw broodbakmachine moet hebben. Wil je bijvoorbeeld per se een automatische notendispenser op je machine? Of wil je een machine die broden bakt van 1200 gram? Wil je een RVS model? Bepaal je voorkeur en stel hierop je budget aan.

Bakformaat

Of nou je een paar broden wilt maken voor de hele week of 1 groot brood voor de hele familie, het is natuurlijk belangrijk dat je een machine koopt die het brood groot genoeg bakt (een normaal brood van de supermarkt of bakker is ongeveer 800 gram).

Het is een goed idee om een broodbakmachine te kopen met meerdere formaat instellingen, zodat je kunt instellen hoe groot het brood moet worden dat je bakt. Meestal hebben broodbakmachines wel minstens 2 verschillende bakformaat instellingen.

Bakprogramma’s

Als je wilt genieten van verschillende soorten brood, of extra recepten wilt kunnen bereiden zoals cake, jam en compote, kies dan een machine die over speciale programma’s beschikt die hiervoor dienen. Met verschillende bakprogramma’s kun je eenvoudig wit brood, volkoren brood, tarwebrood, bananenbrood etc. bakken.

Toevoer van extra ingrediënten (Handmatig/Automatisch)

Bij sommige soorten brood moet je midden in het bakproces een extra ingrediënt toevoegen aan de deeg, zoals bijvoorbeeld noten of rozijnen. Bij veel broodbakmachines moet je deze handmatig toevoegen. Echter, sommige broodbakmachines beschikken over een automatische ingredieënten dispenser die de noten en dergelijke automatisch bij de deeg voegt. Je doet de extra ingrediënten van te voren in de dispenser en de machine voegt deze op het juiste moment zelf toe.

Sommige dure broodbakmachines beschikken ook over een gistdispenser, die automatisch de juiste hoeveelheid gist toevoegt aan het brood tijdens het bakproces.


Top 5 Beste Broodbakmachines in 2023

5. Inventum BM90

Beste broodbakmachine onder 80 euro

Inventum Broodbakmachine BM90
Update: Wij raden nu een nieuwere versie van dit product aan: de Inventum BM125. Bekijk deze op bol.com.

Bakvorm: Vierkant

De knappe Inventum BM90 is een iets duurdere broodbakmachine dan de Princess Wake Up maar nog steeds zeer betaalbaar. De Inventum broodbakmachine heeft 12 verschillende bakprogramma’s waaronder ook speciale programma’s om cake of jam te maken. Ook is er een handige snelbak functie als je haast hebt om in 58 minuten een brood klaar te maken. Jammer genoeg heeft deze machine geen speciaal programma voor glutenvrij brood. Je kunt wel zelf ingrediënten gebruiken om glutenvrij brood te maken en in de machine doen op de normale stand, maar omdat het kneedproces bij glutenvrij brood anders is zal het brood er niet zo lekker uit komen.

Inventum broodbakmachine BM90 cake
Cake bereidt met de Inventum broodbakmachine BM90

Handig bij de Inventum broodbakmachine is dat de bruiningsgraad van de korst ingesteld kan worden. Als je dus graag een donkere krokante korst wilt, kun je deze zelf instellen voor het bakken. Je kunt kiezen voor licht, medium of donker.

Inventum Broodbakmachine BM90
Bruin brood met een zachte korst bereidt door de Inventum BM90

Net als de Princess broodbakmachine heeft de Inventum BM90 een warmhoudfunctie, timer(tot 13 uur), kijkvenster en een waarschuwingssignaal om extra ingrediënten zoals krenten tijdens het bakproces toe te voegen.

Omdat de behuizing van de broodbakmachine van roestvrij staal is, wil de buitenwand nog wel eens heet worden tijdens het bakproces. Hou dus de kinderen uit de buurt wanneer het apparaat aan staat. Gelukkig zit er wel een handvat op om de machine naar een veiligere plek te verplaatsen tijdens het bakken.

De Inventum BM90 maakt zeer smakelijk brood en ook cake met een goede structuur. De broodkwaliteit is vergelijkbaar met dat van de Inventum BM121B met als enige verschil dat het brood niet horizontaal is. Kortom, een goede betaalbare keuze voor onder 100 euro.

(4/5)

Pluspunten
 • Zeer betaalbaar
 • Maakt goede kwaliteit brood en cake
 • 8 broodprogramma’s waaronder sandwich(wit brood met zachte korst) en 4 overige programma’s voor o.a jam, cake en deeg
 • Instelbare bruiningsgraad voor de korst (licht, medium, donker)
 • Supersnel-stand om in 58 minuten een brood te bakken
 • Warmhoudfunctie en timer (tot 13 uur instelbaar)
Minpunten
 • Geen glutenvrij broodprogramma
 • De kookwanden kunnen nogal heet worden tijdens het bakproces
 • Het toevoegen van extra ingrediënten midden in het bakproces moet handmatig en is niet automatisch


4. Inventum BM121B

Beste prijs/kwaliteit broodbakmachine

Inventum BM121B broodbakmachine

Update: Wij raden nu een nieuwere versie van dit product aan: de Inventum BM125. Bekijk deze op bol.com.

Bakvorm: Langwerpig (Horizontaal)

Er weinig broodbakmachines op de markt verkrijgbaar met een langwerpig bakblik die het brood horizontaal bakken, maar de Inventum BM121B is hier 1 van. Deze machine is met 800 watt een stuk krachtiger dan de meeste broodbakmachines en zit in de prijsklasse van 100 tot 120 euro.

De Inventum BM121B wordt geleverd met 2 verschillende bakblikken, een bakblik om een horizontaal brood te bakken van 900 of 1200 gram, en een dubbel bakblik om 2 kleine broden te bakken van 450 gram. Het grote voordeel van het dubbele bakblik is dat je 2 verschillende broden tegelijk kunt bakken. Zo kun je in de ene kant van het blik de ingrediënten van volkorenbrood doen, en in de andere kant bijvoorbeeld ingrediënten voor maisbrood om zo tegelijkertijd een maisbrood en een volkorenbrood te bakken.

Inventum BM121B 2 bakvormen
Horizontaal en dubbel bakblik

Het brood dat gebakken wordt met de Inventum BM121B is van lekkere kwaliteit en is vergelijkbaar met dat van de Inventum BM90, het grote verschil is dus dat het brood van de BM121B horizontaal is en niet vierkant. Een klein nadeel van de langwerpige bakblikken is dat er 2 kneedhaken in zitten, wat er dus voor zorgt dat er ook 2 gaten in het brood achter blijven in plaats van 1.

Het aantal bakprogramma’s is met 12 niet bijster groot, maar toch variërend genoeg voor de meest voorkomende recepten. Zo zijn er onder andere programma’s voor glutenvrij brood, Frans brood, sandwich brood, deeg, jam en cake. Je kunt ook – net als bij de meeste broodbakmachines – de korstkleur instellen op licht, medium of donker. Wat wel jammer is, is dat er geen automatische ingrediënten dispenser in het apparaat zit, je moet dus zelf handmatig extra ingrediënten toevoegen tijdens het bakproces zoals bijvoorbeeld noten, rozijnen of fruit. De machine geeft wel met een handig alarm aan wanneer je deze moet toevoegen.

Als je op zoek bent naar een broodbakmachine die horizontaal brood bakt is de Inventum BM121B de beste keuze. De andere optie met een horizontaal bakblik is de Domo B3990, maar deze is al wat verouderd, heeft zo ongeveer dezelfde functies, en is een stuk duurder. Kortom, Inventum biedt met de BM121B een functierijke broodbakmachine van uitstekende prijs/kwaliteit.

(4.2/5)

Pluspunten
 • Bakt brood in een horizontale langwerpige vorm
 • Zeer goede prijs/kwaliteit en bakt heerlijk brood
 • Dubbel bakblik bijgeleverd waar je tegelijkertijd 2 kleine broden van 450 gram in kunt bakken
 • Ook programma’s voor glutenvrij brood, cake, deeg en jam
 • Warmhoudfunctie en timer tot 13 uur
Minpunten
 • 2 kneedhaken in het bakblik, dus ook 2 gaten in het brood
 • Geen automatische ingrediënten dispenser, je moet extra ingrediënten handmatig toevoegen
 • De antiaanbaklaag beschadigt best snel


3. Kenwood BM450

Kenwood BM450 broodbakmachine
Update: Aangezien de Kenwood niet meer verkrijgbaar is, raden wij nu de Moulinex Home Bread Baguette OW6101 aan als beter alternatief. Hiermee kun je ook baguettes bakken met een stevige korst. Bekijk deze op bol.com.

Bakvorm: Vierkant

Broodbakmachines van roestvrij staal zien we steeds vaker en één van de populairste hiervan is de Kenwood BM450. Het Britse merk Kenwood maakt zeer aangename keukenapparaten van hoogwaardig materiaal. De Kenwood BM450 broodbakmachine is gemaakt van roestvrij staal met een glanzende glazen bovenkant, en het bakblik waar het brood in gebakken wordt is van aluminium en Thermolon, wat een gezondere variant is van het materiaal Teflon.

Voorheen hebben we bij bijvoorbeeld de Panasonic broodbakmachines de broodformaten 600 gram, 900 gram en 1200 gram gezien. De Kenwood BM450 kan ook 3 verschillende broodmaten bakken, maar dan in de formaten 500 gram, 750 gram, en 1 kg. Dat je een klein brood kunt bakken van 500 gram is zeer handig, en dit is een functie die we bij weinig andere broodbakmachines zijn tegengekomen.

Kenwood BM450 500 gr fruitbrood klein
500 gram brood bereidt met de Kenwood BM450

Net als bij de meeste broodbakmachines kun je met de Kenwood ook de korst kleur instellen op licht, medium of donker. Het brood dat met deze broodbakmachine gebakken wordt is zeer egaal, licht van kleur en zeer smakelijk, en tijdens het bakproces kun je een lichtje in de machine aandoen om te zien hoe het brood er uit ziet. Waar sommige broodbakmachines nogal slecht in zijn is kneden, maar dit gaat de Kenwood BM450 zeer goed af. Het enige nadeel hiervan is wel dat de kneedhaak vaak wat moeilijk te verwijderen is uit het brood.

De machine beschikt over een automatische dispenser waar je 125 gram aan gedroogd fruit, noten of grote pitten (pompoenpitten, zonnebloempitten etc.) in kunt doen die tijdens het bakproces automatisch aan het brood worden toegevoegd. Je kunt helaas geen ingrediënten zoals kleine zaden (maanzaden, sesamzaden etc.) of kruiden toevoegen in de automatische dispenser, en ook geen kaas, chocoladebrokjes of gewoon fruit omdat deze kunnen smelten in het bakje. Gelukkig is er wel de mogelijkheid om deze handmatig toe te voegen tijdens het bakproces en de machine geeft een seintje wanneer je dit moet doen.

Kenwood BM450 handmatig fruit toevoegen klein
Handmatig fruit toevoegen
Kenwood BM450 fruitbrood kneedt
Kneedproces

Het apparaat heeft 9 programma’s voor brood waaronder een glutenvrij programma en een voor stokbrood, 2 programma’s voor deeg (inclusief pizzadeeg), een cake programma, een jam programma, een opwarm programma en een snelbak programma om binnen een uur een brood te bakken. De warmhoudfunctie houdt het brood warm voor je tot je het brood eruit haalt. Ook zit er een timer op de machine die je kunt instellen tot 15 uur later, het enige nadeel hiervan is wel dat er geen klok op de machine zit en je dus zelf moet berekenen hoe laat de machine klaar is (er zit wel een alarm op).

Kenwood BM450 fruitbrood klaar klein
Eindresultaat

De relatief hoge prijs kan best afschrikken, maar de Kenwood BM450 biedt variërende mogelijkheden voor verschillende soorten brood, cake, jam en pizzadeeg. De machine is van hoogwaardig materiaal en zal dus lang mee gaan. Kortom, een uitstekende keuze voor liefhebbers van design en functie in één.

(4.3/5)

Pluspunten
 • Strak, modern design van hoogwaardig RVS
 • Maakt mooi egaal brood en smaakt heerlijk
 • Glutenvrij programma
 • Automatische dispenser die extra ingrediënten tijdens het bakken toevoegt
 • Instelbare timer tot 13 uur en warmhoudfunctie
 • Snelbak programma om binnen een uur een brood te bakken
Minpunten
 • Kneedhaak is vaak lastig te verwijderen uit het brood, waardoor vervolgens het brood soms beschadigt
 • Geen klok, je moet dus zelf uitrekenen hoe laat de machine klaar is (het alarm is ook best zwak)
 • Buitenkant wordt erg heet, je kunt het apparaat dus het beste niet op een plastic ondergrond zetten


2. Panasonic SD2500WXE

Beste koop broodbakmachine

Panasonic Broodbakmachine SD2500WXE
Update: Wij raden nu een nieuwere versie van dit product aan: de Panasonic Croustina SD-ZP2000WXE. Bekijk deze op bol.com.

Bakvorm: Vierkant

Panasonic wint keer op keer alle prijzen en titels voor beste broodbakmachine van het jaar met hun verschillende broodbakmachines. De Panasonic SD2500WXE is de eerste van 3 Panasonic broodbakmachines op deze lijst.

De Panasonic SD2500WXE broodbakmachine is het basis model van Panasonic maar heeft toch aardig veel opties. Zo is er een instelbare timer, een geluidssignaal om extra ingrediënten tijdens het bakken toe te voegen, en beschikt de machine over 9 verschillende bakprogramma’s met onder andere een programma voor cake, jam, speltbrood en glutenvrijbrood.

Een voordeel van deze en de meeste andere Panasonic broodbakmachines is dat je brood in 3 verschillende formaten kunt bakken: Medium(600 gr.), Large(900 gr.) en XL(1200 gr.). Zo heb je dus meer variatie en kun je bijvoorbeeld een paar medium broden achter elkaar bakken om in te vriezen of gewoon in één keer een extra groot brood bakken voor de hele week. Ook heb je bij deze machine net als bij de meeste broodbakmachines de optie om de bruiningsgraad in te stellen van de korst. Om zelf te bepalen of je een zachte, medium, of krokante korst wilt.

Broodbakmachine formaten
De 3 beschikbare broodformaten van de Panasonic Broodbakmachines: XL, L en M

Op het brood dat de Panasonic SD2500WXE bakt valt niks op aan te merken. Het brood is goed van structuur, luchtig en heerlijk van smaak. Als je het beste brood wilt bakken dan is een Panasonic broodbakmachine duidelijk de beste keuze.

De Panasonic SD2500WXE broodbakmachine is niet perfect en er zijn wel wat kleine minpuntjes. Er is geen kijkvenster om het bakproces in de gaten te houden, er is geen bakprogramma voor roggebrood, en het snelbak programma is vergeleken met andere broodbakmachines niet erg snel (115 minuten). Ook is het piepsignaal aan het einde erg zacht waardoor je makkelijk kunt vergeten dat je brood klaar is waardoor het koud wordt.

Ondanks deze minpuntjes is de Panasonic SD2500WXE nog steeds een top broodbakmachine en z’n relatief hoge prijs zeker waard.

(4.5/5)

Pluspunten
 • Maakt verrukkelijk brood
 • Veel variatie aan bakprogramma’s voor o.a glutenvrij brood, brioche, sandwich, verschillende soorten deeg, jam en compote
 • Instelbare bruiningsgraad voor de korst
 • Instelbare timer(tot 13 uur)
Minpunten
 • Geen brood- en deegprogramma voor roggebrood
 • Geen kijkvenster om het bakproces te overzien
 • Geen automatische dispenser


Panasonic SD2501WXE

Panasonic Broodbakmachine SD2501WXE
Update: Wij raden nu een nieuwere versie van dit product aan: de Panasonic Croustina SD-ZP2000WXE. Bekijk deze op bol.com.

Bakvorm: Vierkant

De Panasonic SD2501WXE is de volgende Panasonic broodbakmachine op de lijst. De SD2501WXE is op een paar verschillen na vrijwel hetzelfde als de bovenstaande SD2500WXE.

De Panasonic SD2501WXE heeft er 2 programma’s bij gekregen, namelijk een bak- en deegprogramma voor roggebrood. Ook heeft de SD2501 in tegenstelling tot de SD2500 een automatische ingrediënten dispenser. Dit betekent dus dat je niet meer tijdens het bakproces de extra ingrediënten voor bepaalde broden zoals noten of rozijnen zelf hoeft toe te voegen. Je hoeft alleen van te voren het bakje vol te gooien met het extra ingrediënt en de broodbakmachine zal zelf automatisch tijdens het bakproces de noten, krenten, of rozijnen etc. bij het deeg voegen.

Panasonic Broodbakmachine SD2501WXE Volkoren brood
Volkoren brood bereidt met de Panasonic SD2501
Panasonic Broodbakmachine SD2501WXE Wit brood
Wit brood bereidt met de Panasonic SD2501

De Panasonic SD2501 broodbakmachine is aanzienlijk duurder dan de SD2500 en of deze het extra geld waard is moet je voor jezelf bepalen. Vind jij de 2 extra functies (roggebrood programma en notendispenser) handig? Dan is de Panasonic SD2501WXE de juiste keuze.

Update: deze broodbakmachine is niet meer beschikbaar, dus raden wij nu de Panasonic SD-ZB2512 of Kenwood BM450 aan als alternatief.

(4.6/5)

Pluspunten
 • Maakt verrukkelijk brood
 • Zeer veel variatie aan broodprogramma’s (14) waaronder brioche, rogge, sandwich en glutenvrij brood
 • Noten- en rozijnen dispenser die automatisch extra ingrediënten tijdens het bakproces toevoegt
 • Instelbare bruiningsgraad voor de korst
 • Instelbare timer(tot 13 uur)
Minpunten
 • Geen kijkvenster om het bakproces te overzien
 • Eindsignaal bijna niet hoorbaar

 

1. Panasonic SD-ZB2512KXE

Best geteste broodbakmachine 2023

Panasonic Broodbakmachine SD-ZB2502BXE
Update: Wij raden nu een nieuwere versie van dit product aan: de Panasonic SD-YR2550SXE. Bekijk deze op bol.com.

Bakvorm: Vierkant

De beste broodbakmachine is veruit de Panasonic SD-ZB2512KXE broodbakmachine. Qua basisfuncties is deze broodbakmachine vrijwel hetzelfde als de bovenstaande SD2501, maar doet deze er op het gebied van bakprogramma’s nog een schepje bovenop.

Zo zijn er 14 verschillende broodprogramma’s met onder andere een speciaal programma voor Italiaans gekruid brood, heerlijk zoet brioche brood, sandwichbrood (wit brood met extra zachte korst), roggebrood en glutenvrij brood. En ook nog eens 12 extra programma’s voor verschillende soorten deeg (o.a. pizzadeeg en volkorendeeg), jam en compote. Enorm veel keuze dus.

Brood met gedroogd fruit bereid met de Panasonic SD-ZB2502
Brood met gedroogd fruit bereidt met de Panasonic SD-ZB2512KXE

Wat de Panasonic SD-ZB2512KXE ook bijzonder maakt is dat er naast de extra ingrediënten dispenser ook nog een gist dispenser in zit. Deze gist dispenser vul je van te voren met gist en de machine zal tijdens het bereidingsproces de gist verdelen over het deeg. Je hoeft je dus nooit meer zorgen te maken over een ingezonken brood omdat de gist perfect verdeeld wordt in de juiste verhouding.

Panasonic broodbakmachine SD-ZB2512KXE
De Panasonic SD-ZB2512KXE met het noten/rozijnen/etc. bakje (rechthoekig) en de gist dispenser (rond)

Als je bereidt bent om wat extra geld neer te leggen voor een broodbakmachine dan moet je uiteraard voor de beste broodbakmachine gaan: de Panasonic SD-ZB2512KXE. De broodbakmachine is enorm veelzijdig en maakt ongetwijfeld het allerbeste brood.

(4.8/5)

Pluspunten
 • Maakt verrukkelijk brood met een perfecte structuur
 • Zeer veel variatie aan broodprogramma’s (14) waaronder brioche, rogge, sandwich en glutenvrij brood
 • 12 extra programma’s inclusief 10 deegprogramma’s, cake en compote
 • Noten/rozijn dispenser die automatisch de extra ingrediënten tijdens het bakproces toevoegt
 • Gist dispenser die automatisch gist in de juiste verhouding aan het deeg toevoegt tijdens het bereidingsproces
 • Mooi design van roestvrij staal
 • Kleurkeuze van de korst (licht, medium, donker)
Minpunten
 • Minuscuul kijkvenster
 • Geen warmhoud functie


Beste Goedkope Broodbakmachine

Princess Wake Up 152006

Beste broodbakmachine onder 60 euro

Princess Broodbakmachine Wake Up 152006

Bakvorm: Vierkant

We beginnen met de Princess broodbakmachine: de Princess Wake Up 152006. Gek genoeg is dit één van de goedkoopste broodbakmachines die je kunt krijgen en toch van zeer hoge kwaliteit. De Princess broodbakmachine is al te verkrijgen vanaf 63 euro maar blaast toch veel andere broodbakmachines met een hogere prijs uit het water.

De Princess broodbakmachine is erg veelzijdig en beschikt over 10 verschillende broodprogramma’s waaronder ook een glutenvrij programma, en 5 extra programma’s voor onder andere deeg, jam en cake. Ook heeft de broodbakmachine een warmhoudfunctie en een timer zodat je kunt instellen op welk tijdstip jij wilt dat het brood klaar is.

Princess Broodbakmachine Wake Up 152006 kijkvenster
Handig kijkvenster om het bakproces in de gaten te houden

De Princess Wake Up heeft geen automatische toevoer voor ingrediënten, maar er is wel de mogelijkheid om tijdens het bakproces handmatig ingrediënten zoals noten of rozijnen toe te voegen. De Princess broodbakmachine geeft zelf een signaal af om aan te geven wanneer je dit tijdens het bakproces moet doen.

Princess Broodbakmachine resultaat

De Princess Wake Up 152006 broodbakmachine is zeer gebruiksvriendelijk en heeft een uitneembaar bakblik met een antiaanbaklaag die zeer makkelijk te reinigen is. Wel is de kneedhaak die zelf na het bakproces verwijderd moet worden soms wat moeilijk uit het brood te krijgen. Zorg er dus voor dat je dit doet wanneer het brood nog goed warm is.

Klein minpuntje van de Princess broodbakmachine is dat het broodformaat alleen bij bepaalde broodprogramma’s ingesteld kan worden. Bij de overige programma’s kun je alleen een brood van 900 gram bakken en niet kleiner of groter.

De machine maakt heerlijk mooi brood, maar heeft in sommige gevallen wel een wat dikke korst. Dit heeft natuurlijk ook met het bakprogramma te maken en de gebruikte ingrediënten, zorg er dus voor dat je verhoudingen precies kloppen. Al met al een zeer goede broodbakmachine met een extreem goede prijs/kwaliteit verhouding.

(4/5)

Pluspunten
 • Zeer betaalbaar
 • 10 verschillende broodprogramma’s (waaronder een glutenvrij programma) en 5 overige programma’s voor o.a yoghurt, jam en deeg
 • Maakt lekker brood
 • Warmhoudfunctie en timer (tot 13 uur)
 • Wanden blijven redelijk koel tijdens het bakproces
 • Makkelijk schoon te maken bakblik
Minpunten
 • Cake wordt niet zo goed gebakken
 • Brood heeft soms een wat te dikke korst
 • Bij de meeste programma’s is er maar één bakformaat instelbaar


Conclusie

Je eigen brood bakken is natuurlijk niks nieuws en vele doen dit al jaren met eigen recepten in de oven. Maar sinds de komst van de broodbakmachine is het bakken van je eigen brood zo veel makkelijker geworden, dat het apparaat steeds populairder aan het worden is. Je gooit wat ingrediënten of kant- en klare bakmix in de machine, kiest je bakprogramma, en na een paar uur heb je een vers brood op tafel. Makkelijker kan bijna niet. Maar het aanbod van broodmakmachines is zo groot, dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken, en liefhebbers van lekker brood, willen natuurlijk wel het beste van het beste.

Echter, wat de beste broodbakmachine is heeft natuurlijk ook met je eigen voorkeuren te maken. Zie deze top 5 als een richtlijn naar welke broodbakmachine het beste bij jou past. Zit je op een strak budget? Dan is de Princess broodbakmachine een uitstekende keuze van goede kwaliteit. Wil je een broodbakmachine met een automatische gistdispenser? Dan is de Panasonic SD-ZB2512KXE de perfecte keuze, Het ligt er allemaal aan wat jouw eisen zijn. Heb je nog vragen over broodbakmachines of heb je nog steeds geen keuze kunnen maken? Stel dan gerust je vragen hieronder in de comments.

Over detopvijf

31 gedachten over “Wat Is De Beste Broodbakmachine – Bekijk de Top 5 in 2023”

 1. Hallo,
  Ik ben opzoek naar een broodbakmachine die een horizontaal brood bakt en niet kort en breed. Ik heb nog niet kunnen vinden of van de afbeeldingen concluderen dat deze lang en smal zijn. Bestaat dit soort van broodbakmachine? Zo, ja dan graag ontvang meer informatie hier over.
  Al vast bedank,
  Dorothe

  Beantwoorden
  • Hallo Dorothe,

   Jazeker! Er zijn een paar broodbakmachines met een horizontaal bakblik die het brood langwerpig bakken. Ik zal ze even aanwijzen: De Domo B3990 is hier een van zoals in dit filmpje te zien is: https://www.youtube.com/watch?v=Ukh41Joc728

   Een andere broodbakmachine met een langwerpig bakblik is de nummer 4 in de Top 5, namelijk de Inventum BM121B, deze is ook van hoge kwaliteit en minder duur dan de Domo B3990. Het grootste verschil is dat de Domo B3990 broden kan bakken tot 1400 gram en de Inventum BM121B tot 1200 gram.

   Hopelijk heeft dit geholpen en laat het ons weten als er nog meer vragen zijn :),

   Karel
   Hoofdredacteur DeTopvijf.nl

   Beantwoorden
   • Met een horizontaal bakblik
    krijg je ook weer 2 gaten in het brood
    vanwege de 2 deeghaken.

    Ook zijn deze broden wat zwaarder 800 – 1200 gr.

    Beantwoorden
    • Een liggend bakblik is helemaal niet praktisch.
     Normaal gangbare standaard broden als 500gr en 750gr
     zijn niet mogelijk.
     Het minmum gewicht is vaak vanaf 1200gr of een kilo.
     2 kneedhaken dus 2 gaten in het brood.

     Bijna alle merken zijn afgestapt van dit model
     omdat het in de praktijk gewoon niet lekker werkt
     dit i.v.m. met de grootte van het bakblik
     en de 2 kneedhaken.

     De meeste merken bbm’s
     hebben al een wat langwerpig bakblik
     waardoor het brood
     een wat natuurlijker handzamer formaat krijgt
     zoals de Panasonic SD-2500WXE.

     Behalve de Inventum bbm’s
     die hebben een vierkant bakblik
     welke dan kubusbroden of balkbroden oplevert.

     Persoonlijk vind ik dit geen mooi model brood
     maar goed smaken verschillen.

     Beantwoorden
 2. I want to buy a panasonic breadmachine. I come from Hongkong and visit the website, many user said that the model SD-PM105/SD-BMT1001 are very good because the bread can raised twice. I know these model no. are applied in Asia. What is the same model with european model no.? Or the aboved mentioned model are only available in Asia?

  Beantwoorden
  • Good day Idy,

   The SD-PM105 is a great machine and clearly ahead of other bread baking machines. It’s similar in functionality to the SD-ZB2512KXE but also has the option to create a range of Japanese dishes like Udon and Mochi. Unfortunately the BMS-105 is not for sale in the Netherlands, but can be found here on Amazon.com, and a similar version can be found here on the UK Amazon.

   Hope this helped and if you have any further questions regarding bread baking machines I’d be happy to answer!

   Karel

   Beantwoorden
  • De Panasonic SD-PM105 heeft uitsluitend een menu in het Japans
   en ook het voltpercentage komt niet overeen
   met het voltpercentage wat hier standaard is.

   Dus niet erg praktisch te gebruiken in Nederland
   tenzij je natuurlijk de Japanse taal beheerst
   en een voltage converter aanschaft.

   Het goedkoopste model Panasonic bbm de SD-2500WXE
   bakt gewoon het lekkerste brood.

   Al die extra’s als dispensers, metalen behuizingen
   waar je extra voor betaald gaan toch ten koste van de bakkwaliteit.

   Kunststof isoleert de warmte beter dan metaal
   en daardoor een beter en smakelijker gebakken broodje.

   Beantwoorden
 3. Hallo,

  Welke broodbakmachine bakt het beste GLUTENVRIJE brood?
  En heeft deze hiervoor 1 rijsronde?
  En is daarbij de gezondste keuze ivm ongezonde anti-aanbaklagen?
  Is er een broodbakmachine die goed glutenvrij brood bakt en een bakvorm heeft van rvs?

  Dank voor je reactie

  Beantwoorden
  • Hallo Miriam,

   De Zojirushi BB-PAC20 staat bekend om de goede glutenvrije broden die ermee geproduceerd kunnen worden, deze is echter nog niet te koop in Nederland. Van de in Nederland verkrijgbare broodbakmachines zijn de Panasonic broodbakmachines uitstekende opties voor glutenvrij brood, vooral de SD2500WXE is hier een erg populaire keuze voor en deze raad ik dan ook ten zeerste aan.

   Tot nu toe ben ik nog geen broodbakmachines tegengekomen met een RVS bakblik, alleen van aluminium. Ook hebben vrijwel alle broodbakmachines een anti-aanbak laag en dit is eigenlijk onontkoombaar. Als het bakblik geen anti aanbaklaag had zou het brood erg plakken en te lastig uit het bakblik te halen zijn. Zolang je geen metalen keukengerei gebruikt om het brood uit het bakblik te schrapen zal er niks aan de hand zijn en kunnen er geen giftige stoffen van de anti-aanbaklaag in het brood komen. 🙂

   Hopelijk beantwoordt dit je vragen en als er nog verdere vragen zijn hoor ik het graag.

   Groet,
   Karel

   Beantwoorden
  • Beste Karel,

   Mijn vraag valt in dezelfde categorie. Ik wil een broodbakmachine om glutenvrij brood mee te bakken. Ik zou alleen een machine willen waarbij ik het glutenvrije programma kan combineren met een uitsteltimer. Ik wil namelijk het liefst mijn brood ’s nachts laten bakken, zodat ik ’s ochtends een vers glutenvrij brood heb. Nu kan dit wel een probleem zijn vanwege de gist, die dan al lang op het meel ligt. Hiervoor zou een gist dispenser eventueel handig kunnen zijn.

   Weet jij of iets dergelijks op de markt is? Kortom, een machine dat een glutenvrij programma heeft + uitsteltimer functie die ook werkt bij glutenvrij + een gist dispenser die ook werkt bij glutenvrij?

   Hartelijk dank,
   Björn

   Beantwoorden
 4. De reviewer Karel Hartman is zeker
  een promotor van Panasonic broodbak machines terwijl er een hoop andere merken zijn die voor de helft van de prijs een even goed of zelfs beter bakresultaat geven.

  Nadelen van de Panasonic zijn.

  Erg duur
  Het volkoren programma duurt 5 uur.
  Bruiningsgraad is slechts bij een beperkt aantal broodrecepten in te stellen.

  Andere goede merken zijn:

  Moulinex, Tefal, Domo. Ariete, Unold Backmeister, Gastroback, Bomann,
  Klarstein Country-Life, WM, Clatronic BBA, Philips, Morphy Richards,
  Russell Hobbs, Severin en andere merken.

  Bij de Moulinex OW2208 broodbakmachine b.v. is de bruiningsgraad bij elke broodsoort in te stellen.
  Het volkorenprogramma duurt ruim 3 uur met een uitstekend bakresultaat en knapperige korst
  Bovendien 100 Euro goedkoper dan de Panasonic.

  Een bakblik met 2 kneedhaken is alleen geschikt voor broden vanaf een kilo.
  Bij broden van 500gr en 750gr is een kleiner bakblik met 1 kneedhaak te prefereren.

  Beantwoorden
  • Hallo Gerbrand,

   Bedankt voor de feedback! Uw mening wordt zeker gewaardeerd, maar naar onze ervaring waren de Panasonic broodbakmachines het beste op het gebied van duurzaamheid, veelzijdigheid/functionaliteit en bakresultaat; de drie belangrijkste punten waar we de broodbakmachines op beoordelen. De snelheid van het bakken en de prijs zijn secundair en in ons eindoordeel minder belangrijk dan voorgenoemde eigenschappen. De Moulinex OW2208 die u opnoemt valt overigens in dezelfde prijscategorie als de Panasonic SD2500 en is zeer zeker geen 100 euro goedkoper (sterker nog, ze zijn dezelfde prijs!).

   Groet,
   Karel

   Beantwoorden
 5. Hallo Karel,

  Bedankt voor uw antwoord,

  Uw stellingen aangaande Panasonic broodbakmachines
  ben ik het toch niet helemaal mee eens.

  De Panasonic SD2500 is het goedkoopste model
  de anderen zijn hoger geprijsd.

  Mijn laatste Panasonic was het model SD-ZB2502BXE.
  Het bakresultaat: uitsluitend kleffe broodjes.
  Meer gebruikers hebben hier problemen mee met dit model.

  Daarna overgestapt op de Moulinex Home Bread Uno OW3101.
  Het bakresultaat: heerlijke smaakvolle broodjes met een knapperige korst.
  Het volkorenbrood is smaakvoller dan van de Panasonic
  en mooi luchtig van structuur.

  Baktijd 3 uur en de korstkleur is te regelen.

  Deze Moulinex wordt op het internet
  dan ook als zeer goed beoordeeld
  door gebruikers en testrapporten.

  Beantwoorden
  • Hallo Gerbrandt,

   De Panasonic SD2500 is het goedkoopste model
   de anderen zijn hoger geprijsd.

   Ook de duurste modellen van Panasonic: de ZB-2502BXE en ZB-2512KXE, zijn nog lang geen 100 euro duurder dan de OW2208 en kosten niet veel meer dan 200 euro.

   Mijn laatste Panasonic was het model SD-ZB2502BXE.
   Het bakresultaat: uitsluitend kleffe broodjes.
   Meer gebruikers hebben hier problemen mee met dit model.

   Om hier de term “uitsluitend” te gebruiken vind ik ietwat oneerlijk. Het brood te laat uit het bakblik halen resulteert meestal in kleffer brood, dit is overigens bij de meeste broodbakmachines zo. Wanneer het brood op tijd uit het bakblik gehaald wordt is dit vrijwel nooit een probleem.

   Daarna overgestapt op de Moulinex Home Bread Uno OW3101.
   Het bakresultaat: heerlijke smaakvolle broodjes met een knapperige korst.
   Het volkorenbrood is smaakvoller dan van de Panasonic
   en mooi luchtig van structuur.

   Dan verschillen onze smaken hier flink! Wij vonden het bakresultaat van de Panasonic broodbakmachines heerlijk smaakvol en goed gelukt.

   Deze Moulinex wordt op het internet
   dan ook als zeer goed beoordeeld
   door gebruikers en testrapporten.

   Dit is niet bepaald correct. Er zijn van de Panasonic SD-ZB2512KXE meer positieve beoordelingen te lezen dan over de OW3101. Het is niet zonder reden dat de Moulinex OW3101 niet meer te koop is. Testrapporten van de OW3101 zijn overigens nergens te vinden, dus ik zou graag willen weten welke u bedoelt?

   Groet,
   Karel

   Beantwoorden
   • Google eens: Moulinex ow3101 uno.
    Talloze positieve recensies te ontdekken:
    amazon.de, bol.com, http://www.kieskeurig.nl etc etc etc.
    en kijk eens op youtube.

    Helaas is het model uit het assortiment.

    Zelf heb ik ook goede ervaringen met de Panasonic SD 255:
    een oerdegelijk apparaat.

    Het volkoren programma duurt 5 uur en de
    bruiningsgraad is niet in te stellen bij deze broodsoort.

    Deze Panasonic levert wel smakelijke
    en mooi gevormde broodjes.

    Het nieuwste model van Panasonic is de SD-ZX2522,

    in een bijzonder sjiek ogende antraciet zwarte uitvoering.

    Het schijnt een soort supermachine te zijn met 37 programma’s
    gelijkwaardig aan de Zojirushi BB-CEC20 Home Bakery.

    Het prijskaartje is 300 Euro.

    De bruiningsgraad is bij elk brood type in te stellen
    en zelfs menus voor zuurdesem deeg
    en – brood zijn beschikbaar.

    Beantwoorden
 6. Hallo allemaal,
  bedankt voor de informatie. Ik heb al een broodbakmachine en ben heel tevreden, maar had ooit gehoord over een waar de kneedhaak op een gegeven moment inklapt, zodat je hem er niet meer uit hoeft te halen. Zoek zo’n machine, maar kan echt op internet niets vinden, ook dus niet of het altijd zo goed werkt. Misschien weet iemand er iets van. Want dat gat in het brood, hoe goed ik de haak er inmiddels ook uit kan halen, blijft toch mega irritant.

  Beantwoorden
 7. Ik ben op zoek naar een broodbak machine waar de kneedhaak niet in achter blijft of een gat in achter laat.
  Verder moet ik hem s’avonds klaar kunnen zetten voor de volgende ochtend. Dit gaat met mijn huidige inventum niet i.v.m. het toe te voegen water.

  Beantwoorden
 8. Het brood uit de bakvorm schudden is, is voor mij grootste probleem, maar ik ben dol op eigen gebakjen brood. Welke machine leent zich hiervoor het best?

  Beantwoorden
   • Nedeel vind ik 2 kneedhaken
    en daardoor 2 gaten in het brood.
    Ook de broden zijn flink aan de maat. 900 gr – 1200 gr.
    Zelf prefereer ik wat kleinere broden, 500 gr – 750 gr.

    Beantwoorden
  • Zelf bak ik met de Moulinex ow3101uno:
   deze heeft een rechte deeghaak
   welke een beduidend kleiner gat oplevert dan een gekromde deeghaak.

   Als het brood klaar is dan ga ik met de spatel (kunststof)
   tussen de binnenkant van het bakblik en het brood even heen en weer,
   het brood komt dan wat losser van de deeghaak te zitten.

   Vervolgens is het brood makkelijk uit het bakblik te schudden.
   Vergeet de ovenwanten niet.

   Blijf de deeghaak toch in het brood zitten wat vaak voorkomt.

   Laat het brood dan even afkoelen en hierna kan je de kneedhaak
   voorzichtig met je vingers verwijderen.

   Beantwoorden
 9. Bedankt voor deze overzichtelijke testresultaten.
  Ik ben nog op zoek naar een BBM. Op Ineternet kwam ik ook deze BBM van Philips tegen https://www.philips.nl/c-p/HD9040_90/pure-essentials-collection-broodbakmachine/overzicht

  Ik kan hem echter alleen op de site van Philips vinden en uiteraard komt hij daar goed uit de bus. Maar zou graag ook wat andere reviews lezen. Heeft iemand van jullie misschien ervaring met deze machine? Hij lijkt mij erg mooi, ook vanwege het baguette rekje. Ik ben benieuwd naar jullie reactie.

  Hartelijke groet,

  Caroline

  Beantwoorden
  • Hallo Caroline,

   We hebben helaas geen ervaring met de Philips Essentials Broodbakmachine, maar als ik het zo bekijk op de website ziet het eruit als een prima machine. Een grote keuze aan bakprogramma’s, 3 broodformaten, bruiningsniveaus en het Bread shaper rekje ziet er ook interessant uit. Ik kan niks zeggen over de bakresultaten maar aan de reviews te zien zijn de meeste klanten er zeer tevreden mee. Over het algemeen hebben wij zeer fijne ervaringen met Philips producten dus ik zou hem zeker aanraden.

   Groet,
   Karel

   Beantwoorden
 10. Ik zoek een machine waar ik speltbrood in kan bakken. Kunt u mij ook vertellen hoe ik de broodinhoud moet berekenen? Ik heb nu nl een heerlijk recept. Moet ik alle ingrediënten incl water optellen of hoe werkt dat? Hopelijk kunt u mij hierin adviseren.

  Beantwoorden
 11. Even nagecheckt:
  inderdaad er staan wel 100 broodbakmachines van Inventum
  aangeboden op Marktplaats.

  Daar is zeker wat mee.

  Beantwoorden
 12. Het gaat in veel reacties om volkorenbrood of glutenvrij brood. Is er iemand die ervaring heeft met het bakken van een brood van boekweitmeel in een bbm? Kan dat, en waar moet ik eventueel (extra) op letten?

  Beantwoorden
 13. Vreemd hoe weinig informatie er niet alleen hier maar webbreed te vinden is over het materiaal van de bakvorm. Ook fabrikanten zetten het er meestal niet bij. Terwijl er zoveel te doen is over de kankerverwekkende stoffen in antiaanbaklagen, en je juist zelf bakt om gezond brood te eten. Waarom geen rvs en dat invetten zoals je met een cakevorm doet? En wat is die nieuwe ceramische antiaanbaklaag, iets QuanTanium, is dat wel veilig? Waarin zit nu beslist géén teflon meer in? Kunt u waardevolle informatie over het materiaal van de bakvorm opnemen in het vergelijkende overzicht?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.