Wat is de Beste VR Bril in 2018 – Beste Virtual Reality Bril Top 5

Laatste update op: 10/01/2023

Je bent vast nieuwsgierig naar wat de beste VR bril is en wat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van virtual reality brillen zijn. Lees daarom hieronder een overzicht en de Top 5 Beste VR bril in 2018.

0
 • VR bril
 • Bekijk op:
 • Beoordeling
 • Prijs
  €: <100 euro
  €€: 100 - 200 euro
  €€€: 200 - 300 euro
  €€€€: >400 euro
 • Type
  Is de VR bril geschikt voor mobiel gebruik of alleen via verbinding met hardware?
 • Hardware Platform
  Voor welke hardware is de virtual reality bril geschikt?
 • Software Platform
  Van welk software platform maakt de virtual reality bril gebruik?
 • Resolutie
  De gecombineerde resolutie van beide displays in de VR-bril.
 • FOV
  Field of view: Hoe groot is het gezichtsveld van de VR bril?
 • Refresh rate
  De vloeiendheid van de beelden van de VR-bril. (hoe hoger hoe beter)
 • Besturing
  Waarmee wordt de VR bril bediend?
1.
2.
3.
4.
 • Google Daydream
 • Google Daydream (2017)
 • (4/5)
 • €€
 • Mobiel
 • Smartphone (Android)
 • Android
 • Afhankelijk van smartphone
 • Niet bekend
 • 60 Hz
 • Draadloze afstandsbediening
5.

Virtual Reality – Technologie van de Toekomst

Virtual Reality werd net als hoverboards en drones de laatste 20 jaar gezien als niets meer dan een veelbelovende gimmick. Echter is er de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt op het gebied van augmented en virtual reality, tot het punt waar er sinds 2016 al gebruiksklare VR brillen beschikbaar zijn voor de consument. De meerderheid van de VR brillen op de markt zijn verschenen in 2016 en 2017. Voor het gretige publiek en de geeks onder ons waren er daarvoor wel al developer kits verkrijgbaar van de grootste namen in virtual reality,  in dit overzicht aan de hand van een review een kijkje naar welke VR bril het beste uit de test komt.

Virtual reality heeft de potentie om elk aspect van de huidige technologie te verbeteren, zowel in de medische sector, het onderwijs, gaming en nog veel meer, en aangezien alle opkomende en bekende ontwikkelaars deze technologie vanuit hun eigen perspectief benaderen, zal virtual Reality over een paar jaar een breed geïmplementeerde technologie zijn.

Van grote giganten zoals de Oculus Rift, tot kleinere zoals de Razer OSVR, de beste van de beste staan op het punt om geschiedenis te schrijven. Er komen steeds meer VR headsets op de markt, die veel variëren in prijs. Zo heb je al een goedkope VR bril voor onder 100 euro, van Samsung, maar ook high end modellen zoals de Microsoft HoloLens voor boven de 4000 euro. Maar welke VR bril is nou het beste? Bekijk hieronder de rest van de reviews van de Top 5 beste VR brillen in 2018.


Top 5 Beste VR Bril 2018

5. Samsung Gear VR

Beste goedkope VR bril

Samsung Gear VR bril

Platform: Smartphone (Android)

De Samsung Gear VR is een soort high-tech versie van de Google Cardboard;De goedkope “VR bril” van Google. Net als de Google Cardboard heb je voor de Samsung Gear VR ook een smartphone nodig om te functioneren als display.

Omdat de Samsung VR in samenwerking is gemaakt met het bedrijf Oculus, gebruikt de Samsung dezelfde head tracking technologie software als de Oculus Rift. Wat betekent dat de Samsung Gear VR qua functionaliteit dicht in de buurt komt van virtual reality brillen in hogere prijsklassen.

De Samsung Gear VR biedt een mix aan van games, VR games en andere entertainment ervaringen zoals filmpjes. Technisch gezien doet de Samsung Gear VR niet veel onder voor duurdere VR brillen en heeft een schermresolutie van 2560 x 1440 en een gezichtsveld van 96 graden, echter is de virtual reality ervaring een stuk beperkter en voelt de Samsung VR meer aan als een leuk hebbedingetje dan een echte meeslepende ervaring. Voor het geld is de headset het in ieder geval waard aangezien hij een stuk goedkoper is dan de meeste VR brillen.

Conclusie: In tegenstelling tot de Google Cardboard werkt de Samsung Gear VR voornamelijk optimaal met Samsung smartphones, wat wel een klein minpuntje is. Echter is het nog steeds een zeer degelijke VR-bril, vooral voor de lage prijs. Als je een Samsung smartphone eigenaar bent is de Samsung Gear VR een erg leuk instapmodel om je bekend te maken met de wereld van virtual reality.

(3.8/5)

Pluspunten
 • Zeer betaalbaar en goede prijs/kwaliteit
 • Geen console of krachtige PC nodig
 • Leuk instapmodel voor VR
Minpunten
 • Alleen te gebruiken met Samsung smartphones
 • De virtual reality ervaring is niet zo magisch als bij high-end brillen zoals de Oculus Rift of HTC Vive

Update 21/4/2018: Er is een nieuwe versie beschikbaar van dit product: de Samsung Gear VR 4 heeft een betere pixelweergave, een breder gezichtsveld en een afstandsbediening:


4. Razer OSVR

Razer OSVR

Platform: PC

Razer staat bekend om de hoogwaardige game accessoires en hardware die ze bieden, en is nu ook klaar om een VR bril op de markt uit te brengen – De Razer OSVR. Je zou de bril kunnen zien als een soort mid-end versie van de Oculus Rift. De bril is  bedoeld voor gamers en developers, maar in tegenstelling tot de Oculus Rift heb je voor de Razer OSVR geen high-end pc nodig.

Wat de Razer OSVR zo speciaal maakt en onderscheidt van andere VR headsets is dat de Razer gebruik maakt van een open source platform. De OSVR in de naam staat namelijk voor Open Source Virtual Reality. Dit is een nieuwe standaard voor virtual reality gaming, en samen met de Razer development kit, stelt dit je in staat tot verschillende ontwikkel mogelijkheden. Iedereen kan er dus aan meewerken – van plug-in designers tot motion control fanaten en game engine ontwikkelaars.

OSVR wordt al gesteund door een aantal industrieleiders binnen de VR wereld, onder andere door Gearbox, Unreal, Unity, PrioVR, Sensics, en meer. Razer heeft bevestigd dat er meer dan 50 ontwikkelaars bezig zijn aan games voor de OSVR headsets.

De Razer OSVR heeft twee 5,5 inch 1080p OLED displays met een refresh rate van 120 Hz en een field of view van 100°. De bril is ook voorzien van een geïntegreerde accelerometer met gyroscoop en een kompas.

Conclusie: In z’n huidige vorm is de OSVR zeer indrukwekkend te noemen, maar de mogelijkheden zijn pas echt iets om naar uit te kijken. Het kost misschien wat meer inzet, maar de beloning is een VR-headset die uitbreidbaar is, aanpasbaar op software en hardware niveau, en half zo goedkoop als de Oculus Rift. Het minpunt is wel dat de OSVR niet zo makkelijk in gebruik is als de Rift. Het is geen simpel plug and play apparaat, en je zal veel moeten tweaken om bepaalde dingen werkend te krijgen. Echter, is dat natuurlijk niks nieuws voor gamers, die meestal wel technisch onderlegd zijn en snugger genoeg om een game-ervaring zo soepel mogelijk te krijgen. De Razer OSVR is in ieder geval een VR bril waar je veel plezier aan zult hebben en heeft bovendien met gigantisch potentie voor de toekomst.

(4/5)

Pluspunten
 • Enorme potentie en uitbreidingsmogelijkheden dankzij het Open Source platform
 • Veel goedkoper dan andere VR brillen van hetzelfde kaliber
 • Geen high-end PC nodig
Minpunten
 • Je moet wel technisch onderlegd zijn – de bril is niet zo makkelijk in gebruik als bijvoorbeeld de Oculus Rift of Sony Playstation VR

Update 21/4/2018: Aangezien deze VR bril niet meer verkrijgbaar is raden wij nu de Google Daydream (2017) aan (binnenkort een volledige review):


3. Sony Playstation VR

Beste VR bril voor gamers

Sony Playstation VR Bril

Platform: PS4

Sony’s Playstation VR (voorheen Project Morpheus genoemd) is een virtual reality headset die exclusief gemaakt is voor de Playstation. De Playstation VR maakt gebruik van Sony’s Move accessoires om bewegingscontrole te geven binnen virtual reality, en de VR bril staat bekend als één van de meer ergonomische headsets, wat betekent dat deze beter op je gezicht past en je bijna niet merkt dat je een headset op je hoofd hebt.

De Playstation VR heeft een schermresolutie van 1920 x 1080 met een FOV van 100°. De headset maakt gebruik van 360 graden headtracking technologie in combinatie met je PS4 controller. De PS4 gamers onder ons kunnen dus zeker uitkijken naar een geweldige virtual reality ervaring met onder andere zwaardgevechten, gunfights, pijl en boog schieten en nog veel meer.

Conclusie: De Playstation VR is inspirerend en biedt een zekere unieke ervaring die andere VR brillen niet bieden, wat te danken is aan de Playstation exclusiviteit. Als je de Playstation VR uitgeprobeerd hebt zal je zeker andere spellen zoals GTA V willen ervaren in virtual reality, en de eerste paar games voor de VR tonen al sterke potentie en beloven erg veel goeds voor de toekomst van console gaming.

(4.5/5)

Pluspunten
 • Betaalbaarder dan andere VR-brillen
 • De Playstation VR heeft veel gameontwikkelaars achter zich staan, en heeft als gevolg een sterke selectie van games
 • Ergonomisch design en past perfect op je hoofd
Minpunten
 • Eigenlijk exclusief voor gamers

   Bekijk op bol.com of    Bekijk op Coolblue of    Bekijk op Mediamarkt


2. Oculus Rift

Oculus Rift Virtual Reality Bril

Platform: PC, Xbox One

De geroemde Oculus Rift is sinds 2017 eindelijk beschikbaar voor de consument. De Rift was de eerste PC-based Virtual reality headset en beschikt over een prijskaartje van ongeveer 400 – 500 euro. Het complete pakket van de Rift bestaat onder andere bestaan uit de Oculus Rift headset, een microfoon, sensor en een controller.

De Oculus Rift beschikt over een briljant OLED display en biedt positionele headtracking technologie van 360 graden die elke minimale beweging van je hoofd meet. Ook zitten er ingebouwde hoofdtelefoons in die de virtual reality extra realistisch en nog ruimtelijker maken.

De Oculus Rift is ideaal voor gamen en dit betekent wel dat je er een zeer krachtige pc voor nodig hebt. Met schermen met een gecombineerde resolutie van 2160 x 1200 is het begrijpelijk dat je een pc nodig hebt van minstens 1000 euro om een optimale ervaring te krijgen.

De Oculus Rift is gericht op gamers, maar dit betekent niet dat de Rift uitsluitend voor gamers is. Er is met virtual reality veel potentie voor films en Oculus is zich hier ook bewust van. Oculus is kort geleden een studio begonnen om te beginnen met filmprojecten en hoewel er op dit moment nog weinig over bekend is, zou het zomaar kunnen dat de filmindustrie binnenkort dankzij de Oculus Rift een enorme sprong gaat maken.

Conclusie: Als de Rift geen concurrentie had, was de keuze tussen beste VR bril makkelijk gemaakt. Virtual reality is een magische ervaring, en iets wat iedereen die van technologie houdt een keer geprobeerd moet hebben.

De Oculus heeft enorme potentie – denk je eens in hoe geweldig het zou zijn om plekken zoals de Sixtijnse kapel of het Louvre van binnenuit te zien in realtime in first-person. Virtual reality zit echter nog wel in de beginfase, en het zal nog zeker een tijdje duren voordat we echte baanbrekende games gaan zien voor de Oculus Rift en andere VR brillen. Op een dag zal een VR bril een must have gadget zijn – en het kan net zo goed de volgende PC zijn. De games zijn nu al meeslepend, en kunnen alleen nog maar verbeterd worden in de toekomst. Kortom, de Oculus Rift staat samen met de HTC Vive aan de top van beste virtual reality brillen die er op het moment verkrijgbaar zijn, en dat zal zeker nog een tijdje zo blijven.

(4.5/5)

Pluspunten
 • Beste VR games
 • Groeiende lijst van bruikbare films en apps
 • Enorm comfortabel op het hoofd
Minpunten
 • Geen touch controls, alleen bruikbaar met Xbox One controller*
 • Zeer krachtige PC vereist

*Update 21/4/2018: Tegenwoordig beschikt de Oculus Rift wel over handmatige bediening dankzij de Oculus Touch controls:

   Bekijk op bol.com  of    Bekijk op Coolblue

Hieronder een prachtige demo van wat er mogelijk is met de Oculus Rift headset op:


1. HTC Vive

Beste VR bril in 2018

HTC Vive Virtual reality bril

Platform: PC

Een grote concurrent voor de Oculus Rift is de HTC Vive. Deze VR bril is het resultaat van een partnerschap tussen HTC en softwarebedrijf Valve. De bril wordt dan ook aangedreven door Valve’s SteamVR platform.

Deze virtual reality bril onderscheidt zich van andere VR headsets doordat je de vrijheid hebt om rond te lopen binnen een ruimte van 5 x 5 meter, en met 2 inbegrepen controllers interactief met je omgeving kunt spelen. Dit betekent dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn met de HTC Vive zowel voor gamers als voor mensen die virtual reality op een unieke manier willen ervaren. Zo hebben we bijvoorbeeld een aantal demo filmpjes gezien van de HTC Vive waarin je kunt bergbeklimmen, en eentje waarin je wordt geleerd om een robot te repareren.

De HTC Vive heeft een gecombineerde resolutie van 2400 x 1080, met een FOV van ruim 100 graden. De developer kit versie heeft nog geen ingebouwde hoofdtelefoon maar het eindproduct zal hier wel over beschikken.

Conclusie: HTC heeft met de Vive een creatie op de markt gebracht die verrassend genoeg boven de Oculus Rift uitsteekt qua virtual reality ervaring.

De ervaring is intenser dankzij de mogelijkheid om rond te lopen in de omgeving, en de vermindering van draden van de basis stations en controllers is ook een enorm pluspunt. Gamen met de HTC Vive, zelfs met korte demos of incomplete games, voelt als de toekomst, en we kunnen niet wachten om nog tientallen andere games uit te testen met de headset.

Veel gamers zouden misschien wensen dat de resolutie een tikkeltje beter was, dat de prijs wat lager was, en dat de headset comfortabeler zat. Maar iedereen snapt best dat het nog te vroeg is om perfecte verwachtingen te hebben van virtual reality. Het complete plaatje is een balans van performance, grootte, resolutie en prijs, en het lijkt erop dat HTC precies weet waar het moet zijn om te leveren op alle fronten.

Kortom, de HTC Vive is geweldig, en virtual reality is verbazingwekkend. Het is het begin van een nieuw gameplatform dat niet beperkt is tot een 4:3 of 16:9 scherm. De HTC Vive en de Oculus Rift staan aan de voet van een nieuw tijdperk en zijn het objectieve bewijs dat entertainment nog lang niet klaar is met evolueren.

(4.6/5)

Pluspunten
 • Veruit de beste VR ervaring
 • Positionele tracking die je de vrijheid geeft om rond te lopen binnen een ruimte van 5 x 5 meter en te interactiveren met je omgeving
 • Intuïtieve besturing
 • SteamVR belooft veel goeds en heeft enorme potentie
Minpunten
 • Zeer krachtige PC vereist
 • De Oculus Rift zit comfortabeler op het hoofd

   Bekijk op bol.com of    Bekijk op Coolblue

Bekijk in dit filmpje een demonstratie van de HTC Vive:


Augmented Reality

Augmented reality is vergelijkbaar met virtual reality technologie maar heeft een klein verschil. In plaats van een virtuele wereld, voegt een augmented reality bril objecten en personages toe aan je bestaande omgeving. Je zou het dus Mixed reality kunnen noemen. Deze technologie is enorm geavanceerd en biedt eindeloze mogelijkheden. Augmented reality brillen zijn hierdoor ook wat duurder dan gewone virtual reality brillen. Bekijk hieronder een overzicht van de beste (en voorlopig enige) high-end augmented reality bril.

Microsoft HoloLens

Microsoft HoloLens VR Bril

Microsoft verraste iedereen toen ze de wereld van virtual reality en augmented reality binnenstormden. Ze onthulde de Microsoft HoloLens headset, die werkt met Windows Holographic, een nieuwe technologie die 3D-beelden toevoegt aan de al bestaande omgeving.

Microsoft wil augmented reality objecten aan alle aspecten van onze wereld toevoegen. Uiteraard zal dit niet gebeuren met het naakte oog, maar gebruikers die een HoloLens dragen zullen holografische beelden recht voor hun neus te zien krijgen die de echte omgeving overlappen. Er zit een volledig Windows 10 systeem ingebouwd in de headset en de bril loopt op een batterij, wat dus betekent dat de bril ongebonden is en je geen krachtige PC nodig hebt, en ook geen onhandige bedradingen.

De Headset geeft digitale beelden weer binnen je real-world field of view. Vervolgens kun je zelfs communieceren en spelen met deze gedigitaliseerde objecten alsof ze echt bij jou in dezelfde ruimte zitten. Met behulp van Kinect-achtige technologie zoals gebaren en voice commands, biedt de Microsoft HoloLens een levensechte ervaring waarmee de wereld van virtual reality ongetwijfeld gerevolutioneerd zal worden.

De Microsoft HoloLens is sinds augustus 2016 verkrijgbaar voor consumenten in de VS en Canada voor 3.000 tot 4.000 dollar, en sinds kort ook in een aantal Europese landen waaronder Duitsland, Frankrijk en Ierland.

Pluspunten
 • Levensechte Augmented Reality
 • Handsfree, werkt met eenvoudige gebaren en voice-commands
 • Geluid klinkt bijzonder goed en ruimtelijk
 • Volledig Windows 10 systeem ingebouwd dus geen krachtige pc nodig
 • Werkt op accu dus geen bedrading
Minpunten
 • Prijskaartje
 • Op het moment nog een beetje glitchy
 • Korte batterijduur

Hieronder een demo van de geweldige Microsoft HoloLens technologie (bekijk vanaf 2:30):

Over detopvijf

1 gedachte over “Wat is de Beste VR Bril in 2018 – Beste Virtual Reality Bril Top 5”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.