Wat is de Beste Inductiekookplaat – Top 5 Beste Inductiekookplaten in 2016

Laatste update op: 10/01/2023

Wat is de beste inductiekookplaat? Op zoek naar een inductiekookplaat maar geen idee welke je moet kiezen? Bekijk hieronder de top 5 beste inductiekookplaten.

InductiekookplaatAuteursbeoordelingPrijsKook zonesInbouw/VrijstaandBreedte x diepte

1.

Siemens EH845FM17E Inductiekookplaat
Siemens EH845FM17E
€€€€5Inbouw79,5 x 51,7 cm

2.

siemens
Siemens EH651BE17E
€€€4Inbouw56 x 49 cm

3.

Caso Vario Power 3400 Vrijstaande Inductiekookplaat
CASO Vario Power 3400
2Vrijstaand58 x 36 cm

4.

AEG HK634200XB Inductiekookplaat
AEG HK634200XB
€€4Inbouw57,6 x 51,6 cm

5.

PelgrimIDK460NY
Pelgrim IDK464ONY
€€4Inbouw60,3 x 52 cm

Inductie koken is een relatief nieuwe manier van koken. In tegenstelling tot een gas of elektrische kookplaat werkt inductie koken niet met een directe warmtebron.

Een inductiekookplaat maakt gebruik van magnetisme om de pan op te warmen. In een inductiekookplaat zitten twee elektrische spoelen, wanneer deze in aanraking komen met een magnetische bron (de pan) zorgt een magnetische wervelstroom ervoor dat de pannenbodem vrijwel meteen warm wordt. De inductiekookplaat zelf blijft redelijk koel en er is geen gevaar om bijvoorbeeld je vingers te branden, behalve natuurlijk als je de pan zelf aanraakt.caso-master-p3-vrijstaande-inductiekookplaat-2

Inductiekookplaten zijn de laatste jaren razend populair geworden. De meeste chef koks gebruiken tegenwoordig inductie om te koken omdat het veel voordelen heeft vergeleken met gas en elektrisch koken. Maar wat maakt een inductiekookplaat nou zo goed in vergelijking met de andere manieren van koken?

Voordelen van een inductiekookplaat

 • Kooktijd is korter

  Omdat de pan direct warm wordt door het magnetische veld van de inductiekookplaat, kost koken en bakken veel minder tijd dan wanneer je eerst de pan moet opwarmen met vuur of elektrische hitte.

 • Veiligheid 

  Inductie koken is veel veiliger dan elektrisch of gas koken. Er is geen risico dat je het gas aan laat staan of je vingers brandt. Vooral met kinderen in de buurt is dit een erg groot voordeel.

 • Handig schoon te maken

  Omdat alleen het pan oppervlak versteba-vrijstaande-inductiekookplaat-1-zonehit kan worden, zullen er geen etensresten en dergelijke aankoeken. Hierdoor is een inductiekookplaat veel makkelijker schoon te maken dan een gasfornuis of elektrische kookplaat.

 • Geen warmteverspilling 

  Bij inductie koken gaat bijna alle energie direct het kookmateriaal in. Bij gas of elektrisch koken wordt de energie eerst geconverteerd naar warmte en dan pas in aanraking gebracht met de pan. Bij gas koken wordt ongeveer 60% van het gas dat vrij komt verspild. Bij inductie koken gaat er maar 16 % van de energie verloren.

 • Keuken blijft koeler 

  Er komt natuurlijk wel warmte vrij van de verhitte pan en het eten zelf, maar in vergelijking met gas en elektrisch koken zal de keuken een stuk koeler blijven.

Nadelen van een inductiekookplaat

 • Speciale pannen 

  Het grote nadeel van een inductiekookplaat is dat het alleen werkt met speciale pannen. Als je dus al een grote voorraad aan pannen hebt die je niet voor inductie kunt gebruiken is het zonde om over te stappen naar inductie en al je pannen weg te gooien. Echter kan het natuurlijk ook zo zijn dat de pannen die je in bezit hebt gewoon gebruikt kunnen worden voor inductie. Dit kun je herkennen aan het inductie symbool.wat is de beste inductie kookplaatDe meeste gietijzeren of stainless steel pannen werken wel gewoon op een inductiekookplaat. Let wel dat pannen die veel gebruikt zijn op elektrische of gasfornuizen licht vervormd en aangetast zijn. Hierdoor zullen ze veel minder efficient werken op een inductiekookplaat. Bekende namen die inductie bruikbare pannen produceren van goede kwaliteit zijn BK en WMF.

 • Meer energie 

  Inductiekookplaten gebruiken veel stroom en voor een inbouw inductiekookplaat moet er een aparte groep aangelegd worden omdat deze een eigen elektriciteitsgroep nodig heeft. Het grotere stroomverbruik wordt natuurlijk wel gecompenseerd door de kortere kooktijd.

 

Beste Inductiekookplaat 2016 Top 5

Aeg HK634200XB Inductiekookplaat

Beste prijs/kwaliteit inductiekookplaat

Aeg HK634200XB Inductiekookplaat

Deze AEG inbouw Inductiekookplaat met 4 kookzones heeft een strak uiterlijk en is één van de beste inductiekookplaten qua prijs/kwaliteitsverhouding.  De Aeg HK634200XB  is erg makkelijk te gebruiken en heeft een handige tiptoetsbediening. Dit is in plaats van het + – knopsysteem. Met tiptoetsbediening kun je meteen de gewenste stand indrukken waarop je wilt koken (bijv. 1 tot 14). Ook zitten er glazen pandragers op en een zeer handige timer. Tot slot zit er nog een kinderbeveiliging op wat nogal handig is als er kinderen in de buurt zijn.

4/5

+ Boostfunctie
+ Pandetectie
+ Goede prijs/kwaliteit
+ Kinderslot
+ Restwarmte indicator
+ Timer
Kost veel energie

Bekijk op bol.com

 

CASO Vario Power 3400 Classic Inductiekookplaat Dubbel

Beste compacte inductiekookplaat

caso-vario-power-classic-vrijstaande-inductiekookplaat-2-zone

Handig voor als je weinig ruimte hebt of niet over een keuken beschikt is deze CASO Vario Power 3400 inductiekookplaat vrijstaand. Deze inductie kookplaat heeft 2 kookzones en een oppervlak van keramiek wat zorgt voor een mooi modern uiterlijk en niet snel zal beschadigen.

De CASO Vario Power 3400 heeft veel gemeenschappelijke functies als een ander model van CASO genaamd de CASO Master P3. Behalve de prijs is het grootste verschil dat de CASO Vario Power 3400 2 kookzones heeft en de CASO Master beschikt over 3. Het oppervlak van de CASO Vario Power 3400 is van keramiek wat zorgt voor een mooi modern uiterlijk en wat minder snel beschadigd. Deze inductiekookplaat heeft net als de Caso Master P3 inductiekookplaat een powersharing functie waarmee je veel energie bespaard.

De temperatuur van de kookplaat is makkelijk instelbaar van 60-240 ºC en ook heeft de kookplaat een oververhittingsbeveiliging en kinderslot.

4.5/5

+ Compact
+ Vrijstaand
+ Strak design
+ Powersharing functie
+ Kinderslot
+ Pandetectie
+ Timer
Beperkt aantal kookzones

Bekijk op bol.com

 

Pelgrim IDK464ONY Inbouw Inductiekookplaat

Beste koop inductiekookplaat

pelgrim

De Pelgrim IDK464ONY is een zeer complete inductiekookplaat met 4 kookzones voor een relatief lage prijs. Er zit een kinderslot op en een timer waarmee je kunt instellen wanneer de kookzone zichzelf uitschakelt. Ook een handige functie van deze kookplaat is dat je een kookzone een boost kunt geven zodat je extra snel even water kunt koken of de pan opwarmen. Een goede optie dus voor een lage prijs.

4/5

+ Relatief goedkoop
+ Boostfunctie
+ Panherkenning
+ Restwarmte indicator
+ Timer
+ Kinderslot
 Geen A-merk

Bekijk op bol.com

 

Siemens EH651BE17E

Beste inductiekookplaat inbouw 2016

Siemens EH651BE17E Inductiekookplaat

Siemens is een grote speler op het gebied van huisproducten en deze Siemens EH651BE17E is dan ook van zeer hoge kwaliteit. De inductiekookplaat heeft met functies als het panherkenningssysteem, een timer, kookwekker, digitaal LED display, TouchControl bediening en Boostfunctie vrijwel alles wat een inductiekookplaat nodig heeft. Een populaire keuze voor mensen die het liefst een inductiekookplaat uit de wat hogere prijsklasse willen.

5/5

+ PowerBoost functie
+ Hoogwaardig bovenblad
+ LED display
+ Quickstart en Restart functie
+ Touchslide bediening
+ PowerManagement functie
+ Timer en kookwekker
Geen

Bekijk op bol.com

 

Siemens EH845FM17E Inductiekookplaat

Beste inductiekookplaat inbouw 5 pits

Siemens EH845FM17E Inductiekookplaat

De Siemens EH845FM17E is een wat duurdere inductiekookplaat dan de bovengenoemde Siemens kookplaat maar heeft 5 kookzones. De inductiekookplaat beschikt over een aantal handige functies. Zo heeft deze Siemens inductiekookplaat een restwarmte indicator die aangeeft welke kookzones nog heet zijn, een panherkenning systeem, kinderslot, Powermanagementfunctie, en 17 verschillende kookstanden. Ook heeft deze kookplaat een Boost systeem waarmee je de kooksnelheid tijdelijk met 30 tot 50% kunt verhogen.

Siemens staat bekend om hun goede keuken- en huisproducten en deze inductiekookplaat van hoogwaardige kwaliteit bevestigd dat weer eens.

5/5

+ 5 kookzones
+ Powerboost
+ Panherkenning
+ Quickstart en Restart functie
+ Restwarmte indicator
+ Timer en kookwekker
+ Touchslide bediening
Relatief duur
Neemt veel ruimte in beslag
Kost veel stroom

Bekijk op bol.com

 

Conclusie

Dit was de top 5 beste inductiekookplaten. Hopelijk ben je hierbij geholpen in de zoektocht naar de beste inductiekookplaat. Wees verstandig en denk eerst na wat voor soort inductiekookplaat je het liefst wilt en welke het beste in de keuken past. Wil je een inbouw kookplaat of vrijstaande? 3 of 4 kookzones? Budget of alleen de hoogste kwaliteit? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf eerst moet stellen voordat je een inductiekookplaat koopt. Inductiekookplaten zijn vrij prijzig dus is het verstandig om geen overhaaste beslissingen te maken. Veel succes met het uitkiezen van de beste inductiekookplaat!

Over detopvijf

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.