Wat is de Beste Laserprinter – Top 5 Beste Laserprinters in 2020

Laatste update op: 10/01/2023

Benieuwd naar wat de beste laserprinter is voor thuis of op het werk? Bekijk hieronder de Top 5 beste laserprinters.

LaserprinterBeoordelingPrijsKleuringGeschikt voor
1.
HP Color Laserjet Pro MFP M477fDW
HP Color Laserjet Pro MFP M477fDW
(5/5)€€€€KleurKantoor (klein/medium), gezin
2.
HP Color LaserJet Pro MFP M277dw
HP Color LaserJet Pro MFP M277dw
(4.5/5)€€€KleurKantoor (klein/medium), gezin
3.
Xerox Phaser 6600DN
Xerox Phaser 6600DN
(4.3/5)€€€€Zwart/witKantoor (klein/medium)
4.
Samsung Xpress M2835DW
Samsung Xpress M2835DW
(4.1/5)Zwart/witGezin, thuisgebruiker, student, kantoor(klein)
5.
Brother DCP-1612W All-in-One
Brother DCP-1612W All-in-One
(4/5)Zwart/witGezin, thuisgebruiker, student
Budget (kleur).
Samsung Xpress SL-C430W
Samsung Xpress SL-C430W
(4/5)KleurGezin, thuisgebruiker, student
Budget (zwart-wit).
HP LaserJet Pro P1102W
HP LaserJet Pro P1102W
(4/5)Zwart-witGezin, thuisgebruiker, student

De laserprinter—alhoewel het klinkt als een moderne term is het helemaal geen nieuwe print techniek. Laserprinters werden uitgevonden in de jaren 60 en worden al tientallen jaren gebruikt binnen bedrijven. Toen nog alleen in zwart wit uiteraard.

De meeste mensen hebben thuis een inkjet printer staan omdat deze nog prima voldoet, maar er zijn ook genoeg die allang zijn overgestapt op laserprinters omdat het veel voordelen heeft ten opzichte van de oudere inkjet printer. Maar hoe werkt een laserprinter precies en wat zijn de voordelen ervan?

Hoe werkt een laserprinter?

toner
Toner cartridge

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om in kleur of zwart-wit te printen. Toner bestaat uit poederdeeltjes van kunststof en grafiet dat wordt overgebracht op het papier door middel van een drum (kokervormige rol).

Wanneer je iets print met een laserprinter begint de printer met het afvuren van een laserstraal (bij sommige laserprinters gebeurt dit met een LED straal) in de vorm van de te printen afbeelding op de drum. De drum van een laserprinter wordt bedekt door toner met behulp van de statische werking van foto-elektriciteit en geeft de toner daarna af op het papier. Hierna wordt tot slot in de fuser van de laserprinter met een andere verwarmde drum de toner op het papier vastgemaakt waarna je een perfecte droge print hebt.

Voordelen en Nadelen van een Laserprinter

+Geen natte inkt

Een groot voordeel bij een laserprinter is dus dat er geen natte inkt op het papier zit maar kurkdroge, watervaste toner dat – in tegenstelling tot inkt, niet afgeeft.

+Beter en mooier dubbelzijdig printen 

Papier dat met toner is geprint is veel dunner bedekt, dus zal de afbeelding of tekst niet doorschijnen aan de andere kant van het papier. Dit betekent dat je een vel papier makkelijk aan twee kanten kunt bedrukken zonder kwaliteitsverlies.

+Sneller printen 

Een laserprinter hoeft in een paar seconden maar 2 bewegingen te maken om een afbeelding te printen. 1 beweging met de drum, daarna nog 1 beweging met de verwarmde drumrol en klaar is Kees. Een goede laserprinter kan gemiddeld 20 tot 25 pagina’s per minuut afdrukken.

+Betere kwaliteit (tekst)

Bij een inkjet printer kan de heen- en weer bewegende printkop er soms voor zorgen dat er lelijke vegen of verkeerd geplaatste dingen op het papier worden afgebeeld. Een laserprinter heeft hier geen last van. Bij een laserprinter zorgt de laser ervoor dat tekst tot op de nanometer nauwkeurig wordt geprint. Bij het printen van afbeeldingen en foto’s is een inkjetprinter echter wel superieur.

+Duurzamer en goedkoper op lange termijn 

Laserprinters zijn relatief duur vergeleken met inkjets, maar op lange termijn ben je meestal met een laserprinter goedkoper uit. Toner kost namelijk in verhouding minder geld dan inkt en zo zal je aardig wat centjes besparen (tonercartridges gaan langer mee dan inktcartridges). Dit verschilt overigens wel per laserprinter, bij sommige laserprinters is de toner wel iets duurder.

Meer elektriciteitsverbruik

Een laserprinter heeft vanwege het opwarmen van het papier en het gebruik van de laser wat meer stroom nodig dan een inkjet. Dit wordt wel gecompenseerd doordat toner goedkoper is dan inkt.

Niet ideaal voor afbeeldingen 

Veel laserprinters zijn geoptimaliseerd om superscherp teksten te printen, hierdoor zijn laserprinters in vergelijking met inktprinters iets minder geschikt voor afbeeldingen. Dit verschilt wel per laserprinter en de duurdere high-end modellen zijn vaak wel zeer goed geschikt voor afbeeldingen.


Beste Laserprinter Top 5

5. Brother DCP-1610W All-in-One

Beste compacte all-in-one laserprinter

Brother DCP-1610W All-in-One laserprinter

Kleur/zwart-wit: Zwart-wit
Ideaal voor: Gezin, thuisgebruiker, student

Brother is een grote naam in de printerindustrie en ze staan bekend om hun zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Brother printers zijn namelijk relatief goedkoop, maar gaan lang mee, leveren goede functionaliteit en zijn erg betrouwbaar.

De Brother DCP-1610W is een compacte all-in-one laserprinter die beschikt over nuttige basisfuncties. Het is een draadloze all-in-one printer die vooral uitblinkt om de hoogwaardige scan- en kopieer functie, iets wat we vaak bij Brother printers tegenkomen.

Het handige aan de draadloze printfunctie is dat je naast een PC met Windows, Mac OS of Linux ook prints kan maken vanaf je smartphone of tablet. Je kunt vanaf je iPhone of Android phone printopdrachten versturen naar de printer die vervolgens met een snelheid van 20 pagina’s per minuut worden uitgeprint. De printer is geschikt om de formaten A4, A5, A6, B5, Executive, Legal en Letter te printen.

Conclusie: Brother biedt met de DCP-1610W een hoogwaardige all-in-one laserprinter verpakt in een compact formaat. De printer is ideaal voor thuis, aangezien hij weinig ruimte inneemt, en dankzij de sterke scan- en kopieer kwaliteit goed geschikt voor het verwerken van documenten. Kleine minpunten zijn het geluidsniveau, en het ontbreken van een automatisch dubbelzijdige printfunctie.

(4/5)

Pluspunten
 • Compact voor een all-in-one printer
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Draadloze printfunctie
 • Hoogwaardige scan- en kopieer functie
Minpunten
 • Geen automatisch dubbelzijdige printfunctie
 • Maakt best veel lawaai
 • Niet compatibel met Apple Airprint en Google Cloud Print (je kunt echter wel printen met je iPhone of Android phone via de Brother iPrint&Scan app)

Update: Wij raden nu de opvolger van dit product aan—de Brother DCP-1612W 3-in1-printer:

   Bekijk op bol.com of    Bekijk op Mediamarkt


4. Samsung Xpress M2835DW

Beste koop laserprinter (voor alleen zwart-wit printen)

Samsung Xpress M2835DW

Kleur/zwart-wit: Zwart-wit
Ideaal voor:
Gezin, thuisgebruiker, student, kantoor (klein)

Hoewel Samsung in een lijst van beste inkjet printers nergens te bekennen is, zul je aardig veel Samsung laserprinters tegenkomen van betrouwbare kwaliteit. Samsung laserprinters hebben een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en zijn toegankelijk voor iedereen: zowel thuisgebruikers als bedrijven. Met zijn nuchtere uiterlijk met bi-color combo ziet de Samsung Xpress M2835DW er strak uit en heeft een typische Samsung vormgeving.

De M2835DW is een zwart-wit printer die perfect is voor studenten, thuisgebruikers en kleine kantoren dankzij de lage aankooprijs en lage gebruikskosten. Hij heeft een maximaal printvolume van 12.000 pagina’s per maand en beschikt over een ECO modus waarmee je zuiniger kunt printen door in iets mindere kwaliteit te printen. Ook kun je met de printer automatisch dubbelzijdig printen.

De M2835DW print met een snelheid van 28 pagina’s per minuut en doet dit in scherpe kwaliteit dankzij de 4800 x 600 DPI printresolutie. Tekstdocumenten komen er goed scherp uit maar je kunt helaas geen foto’s of kleurafbeeldingen printen, aangezien de printer alleen monochroom print.

Via NFC – oftewel Near Fields Communication – kun je met een smartphone die over NFC technologie beschikt gebruik maken van “Tap & Print”. Je hoeft hierbij alleen je smartphone tegen de sensor op de printer aan te houden om printopdrachten te versturen. Natuurlijk kun je ook gewoon draadloos via Wi-fi printen vanaf je pc, en gebruik maken van apps zoals Airprint en Google Cloud Print om vanaf andere apparaten te printen.

Conclusie: De printer is klein genoeg voor een klein bureau dus perfect geschikt voor de thuisgebruiker of op een kantoortje. Dankzij de hoge printresolutie komen je tekstdocumenten er kristalscherp uit en dankzij de lage gebruikskosten ben je met de M2835DW van Samsung zeer voordelig uit. Kortom, Samsung biedt met deze printer een product met een uitstekende prijs/kwaliteit in een veelzijdige, compacte verpakking.

(4.1/5)

Pluspunten
 • Zeer compact: ideaal voor op je bureau
 • Gebruiksvriendelijk en laag in kosten
 • Automatisch dubbelzijdig printen
 • Draadloos printen via NFC of Wi-fi
Minpunten
 • Met ECO modus print je zuiniger, maar dit gaat wel ten koste van printkwaliteit
 • Geen kleurprints

   Bekijk op bol.com of    Bekijk op Coolblue


3. Xerox Phaser 6600DN

Beste laserprinter voor alleen printen

Xerox Phaser 6600DN

Kleur/zwart-wit: Kleur
Ideaal voor: Klein tot medium kantoor

Xerox is een bekende speler op het gebied van kantoor laserprinters en ze staan vooral bekend om hun snelheid en betrouwbaarheid. Xerox printers zijn duur in aankoop maar goedkoop in gebruik, en beschikken vaak over een eenvoudig, functioneel ontwerp.

De meeste mid-end laserprinters kosten rond de 160 euro, maar zijn niet altijd supersnel en nogal hoog in kosten. Voor een iets hogere prijs heb je de Xerox 6600DN in handen, die niet over deze twee nadelen beschikt. Hij is ontworpen voor een klein tot medium kantoor, print met hoge kwaliteit in zowel kleur als zwart-wit, en beschikt over een automatisch dubbelzijdige printfunctie.

De printer is wat aan de grote kant en is strak afgewerkt in een witte behuizing met blauwe bovenkant. Aan de linkerkant bevindt zich het bedieningspaneel met mini-display en aan de onderkant zit een papiercasette met een capaciteit van 550 vellen, en je kunt optioneel een 2de papierlade installeren met nog een extra capaciteit van 550 vellen. Helaas zit er geen USB ingang op de printer waarmee je direct vanaf USB kunt printen, en geen draadloze printfunctie inbegrepen.

Xerox claimt een printsnelheid van 35 pagina’s per minuut in zowel zwart-wit als kleur, maar de meeste gebruikers ervaren ongeveer een printsnelheid van 25,5 pagina’s per minuut. In essentie is dit nog steeds verbijsterend snel, maar zeker niet dezelfde snelheid die de specificaties aangeven.

De printkwaliteit is uitstekend. Met een scherpe volle zwarte tekst op documenten en heldere kleuren bij afbeeldingen. Op de standaard instellingen is het misschien iets te helder maar dit kun je eenvoudig aanpassen voor een meer naturel look met bewerkingssoftware.

Conclusie: De Xerox Phaser 6600DN is een zeer goede kleur laserprinter voor algemeen kantoor gebruik. Goede kwaliteit prints, lage printkosten en een enorme papiercapaciteit maken de 6600DN een uitstekende keuze voor monochroom en kleur prints. Het ontbreken van een USB module en het gemis van een draadloze printoptie is wel jammer, maar dat zijn dan ook de enige minpunten van de printer.

(4.3/5)

Pluspunten
 • Zeer voordelig in gebruik
 • Uitstekende printkwaliteit in zowel kleur als zwart-wit
 • Goede printsnelheid
 • Enorme papiercapaciteit van 550 vellen, plus een optionele lade van nog 550 extra vellen
 • Automatisch dubbelzijdig printen
Minpunten
 • Niet draadloos printen
 • Geen USB module om direct vanaf USB stick te printen

   Bekijk op bol.com


2. HP LaserJet Pro MFP M177FW All-in-One

HP LaserJet Pro MFP M177FW All-in-One

Kleur/zwart-wit: Kleur
Ideaal voor: Klein tot medium kantoor, gezin

HP kent iedereen wel. Ze zijn marktleider op het gebied van printers – zowel laser als inkjet – en leveren al jarenlang printers van de hoogste kwaliteit. Kenmerken van HP printers zijn de  veelzijdigheid, innovatieve functies en betrouwbaarheid. Wel zijn HP printers vaak wat duurder in aankoop, en ook qua gebruikskosten.

De HP LaserJet Pro MFP M177FW is een All-in-One printer met een goede printkwaliteit in kleur en zwart/wit. Deze laserprinter heeft een print, kopieer, fax en scanfunctie en is hierdoor goed geschikt voor op kantoor. Dankzij het duidelijke touchscreen kun je de printer makkelijk bedienen om verschillende taken uit te voeren zoals scannen naar de cloud, of automatisch meerdere documenten kopiëren.

Net als de meeste HP laserprinters heeft de M177FW de mogelijkheid om draadloos te printen en is te gebruiken met Mac, Linux, Windows en AirPrint. Zo kun je dus ook draadloos printen vanaf je iPhone, Android smartphone, iPad of andere tablet. De printer kan printen in A4 formaat en kleiner. Zoals bijvoorbeeld enveloppen, briefkaarten en 10 x 15 cm papier.

De printer beschikt over een ADF oftewel Automatic Document Feeder. Deze kun je volladen met documenten om ze zo automatisch te laten kopiëren, scannen of faxen. Met een printsnelheid van 17 pagina’s per minuut is de M177FW niet de snelste, maar toch sneller dan menig inkjetprinter en zeer geschikt voor kleine kantoren of thuis.

(4.5/5)

Pluspunten
 • Print, kopieer, fax en scanfunctie
 • Beschikt over een Automatic Document feeder om tot 35 documenten automatisch te scannen, kopiëren of faxen
 • Draadloze printfunctie
 • Touchscreen zorgt voor gebruiksgemak
Minpunten
 • Geen automatisch dubbelzijdige printfunctie
 • Niet de snelste

Update: Wij raden nu de nieuwe versie van dit product aan—de HP Color LaserJet Pro MFP M277dw heeft een hogere printsnelheid, e-mail printing en automatisch dubbelzijdige printfunctie (zie tabel voor meer specificaties):

   Bekijk op bol.com


1. HP LaserJet Pro 400 M476DW All-in-One

Beste all-in-one laserprinter

HP LaserJet Pro 400 M476DW All-in-One

Kleur/zwart-wit: Kleur
Ideaal voor: Klein tot medium kantoor, gezin

Als je de ultieme All-in-One laserprinter zoekt zit je met de HP LaserJet Pro 400 M476DW All-in-One meteen goed. Er hangt een relatief hoog prijskaartje aan maar dan heb je wel meteen het beste van het beste.

De printer is aardig groot en hierdoor wat minder geschikt voor thuis als je weinig ruimte hebt. Als je echter van plan bent zeer veel te printen, scannen of kopiëren, dan is de M476DW toch zeker wel een goede keuze. Met een papiercapaciteit van 250 vellen, een printsnelheid van 20 pagina’s per minuut, en de Automatic Document Feeder waarmee je 50 documenten automatisch tegelijk kunt scannen, faxen of kopiëren, is het ongetwijfeld een apparaat dat de zwaarste taken aankan. Ook heeft hij de functie om automatisch dubbelzijdig te printen en scannen.

De printer is draadloos via Wifi te gebruiken met Windows, Mac, Linux en Airprint, en met de scanfunctie kun je afbeeldingen direct naar USB, je PC of de Cloud scannen. De printer is geschikt voor vele verschillende papierformaten waaronder A4, A5, A6, enveloppen, briefkaarten en 10 x 15 cm.

Conclusie: Een perfecte All-in-One printer die uitermate goed geschikt is voor kantoor, of gezinnen met een groot print, scan en kopieer volume. De HP LaserJet Pro 400 M476DW is betrouwbaar, veelzijdig, geschikt voor zware taken en zeer laag in gebruikskosten. De printer zelf is duur, maar met gemiddelde kosten per pagina van € 0,021 per print ben je op de lange termijn voordelig uit. Kortom, een keuze waar je geen spijt van zult krijgen.

(4.7/5)

Pluspunten
 • Zeer geschikt voor gezinnen met een hoog printvolume of kantoren dankzij de veelzijdigheid, capaciteit en lage gebruikskosten
 • Draadloze printfunctie
 • Hoge printsnelheid
 • Automatisch dubbelzijdig printen en scannen
Minpunten
 • Neemt best wat ruimte in
 • Het is en blijft een laserprinte, dus niet echt geschikt voor foto’s of printen op dikker papier

Update: Wij raden nu de nieuwere versie van dit product aan. De HP Color Laserjet Pro MFP M477fDW heeft een hogere printsnelheid, een papiercapaciteit van 550 in plaats van 250, en een betere scankwaliteit (zie tabel voor meer specificaties):

   Bekijk op bol.com of    Bekijk op Coolblue


Beste Goedkope Laserprinter

De beste laserprinters zijn vanwege de ultieme printsnelheid en grote papiercapaciteit vaak perfect voor kantoor, maar dankzij de grootte niet ideaal voor thuis. Bekijk daarom hieronder een aantal budget laserprinters van goede kwaliteit die gericht zijn op thuisgebruikers en makkelijk op je bureau passen.

HP LaserJet Pro P1102W

Beste budget laserprinter voor thuis (zwart-wit)

HP LaserJet Pro P1102W Budget Laserprinter

Kleur/zwart-wit: Zwart-wit
Ideaal voor: Gezin, thuisgebruiker, student

De HP LaserJet Pro P1102W is een goede basis laserprinter met precies de juiste prijs/kwaliteit verhouding. De laserprinter beschikt niet over een scan- of kopieerfunctie en kan alleen in zwart-wit printen. Hierdoor is het apparaat niet echt geschikt voor grafische doeleinden zoals kaartjes of posters, maar wel perfect voor alledaagse documenten, werkstukken of verslagen..

De printer heeft een Wi-fi functie waarmee je draadloos kunt printen die geschikt is voor Windows, Mac en Linux.

De toner van de HP LaserJet Pro P1102W is wat aan de dure kant maar dit is meestal zo bij budget printers. De printer is geschikt om A4, A5, A6, B5, briefkaarten en enveloppen te printen. Met 18 pagina’s per minuut is het een ideale printer voor in een kleine werkruimte of thuis om snel, goedkoop en vlekkeloos te printen zonder poespas.

(3.8/5)

Pluspunten
 • Zeer goedkoop voor een laserprinter
 • Doet wat hij moet doen, weinig poespas en je kunt draadloos printen vanaf PC, tablet of smartphone
 • Compatibel met Apple Airprint en Google Cloud Print
Minpunten
 • Geen automatisch dubbelzijdig afdrukken
 • Best duur in gebruik: printen kost gemiddeld € 0,043 per afdruk

   Bekijk op bol.com


Samsung Xpress SL-C430W

Beste budget laserprinter voor thuis (kleur)

Samsung Xpress SL-C430W Laserprinter

Kleur/zwart-wit: Kleur
Ideaal voor: Gezin, thuisgebruiker, student

Wie zegt dat er geen goedkope kleur laserprinters bestaan? Samsung biedt met de Samsung Xpress SL-C430W een budget kleuren laserprinter die zeer geschikt is voor alledaagse printopdrachten.

De Samsung Xpress SL-C430W is qua draadloze printmogelijkheden erg veelzijdig en het is een van de goedkoopste printers die beschikt over de NFC functie. Met NFC kun je makkelijk printopdrachten doorgeven door alleen je smartphone tegen de sensor te ‘tikken’. Ook kun je over Wi-fi printen en gebruik maken van apps zoals Airprint en Google Cloud Print.

Opvallend aan deze printer is dat hij erg goede kwaliteit kleurprints maakt. Dankzij de printresolutie van 2400 x 600 DPI kun je mooie foto’s uitprinten, uiteraard niet vergelijkbaar met inkjetprinters, maar voor een laserprinter ziet er toch knap uit. Er is ook een ECO modus beschikbaar waarmee je zuiniger kunt printen, wat echter wel ten koste gaat van de printkwaliteit.

Qua uiterlijk heeft hij veel weg van de Xpress M2835DW. Ze zitten in dezelfde prijsklasse maar de SL-CL430W is iets goedkoper. Op bepaalde punten zijn ze vergelijkbaar, maar het grootste voordeel van deze CL-430W is dat hij wel in kleur kan printen. Een aantal nadelen ten opzichte van de M2835DW zijn dat de SL-CL430W printer duurder in gebruik is, niet automatisch dubbelzijdig print, langzamer print en met een lagere printresolutie.

Conclusie: Deze compacte Samsung printer is eigenlijk de perfecte printer als je op zoek bent naar een kleuren printer zonder scan- of kopieer functie. Hij heeft veel draadloze printmogelijkheden, past makkelijk op je bureau en is van goede kwaliteit. Een klein nadeel van de printer is wel dat hij best duur in gebruik is. Toner is vergeleken met andere laserprinters zoals die van Brother of Xerox duur.

(4/5)

Pluspunten
 • Zeer complete laserprinter: compact, print in kleur en is helemaal niet duur
 • Veel draadloze compatibilieti waaronder NFC
 • Uitstekende kleurenprints dankzij de hoge printresolutie
 • Makkelijk in te stellen
Minpunten
 • Hoge gebruikskosten
 • Geen automatisch dubbelzijdig printen
 • Printen in kleur is langzaam

   Bekijk op bol.com of    Bekijk op Coolblue


Laatste woord

Dit was de Top 5 beste laserprinters. Voordat je een laserprinter koopt is het handig om te weten hoeveel je er ongeveer mee gaat printen. Je hebt geen super dure laserprinter nodig als je maar 2 documenten per week print. Hou in gedachten dat je voor op kantoor beter een duurdere laserprinter kunt aanschaffen (minder kosten per pagina), en voor thuis het best een goedkopere laserprinter. Hopelijk ben je hiermee genoeg geholpen om een keuze te maken uit de beste laserprinter voor jou.

Over detopvijf

4 gedachten over “Wat is de Beste Laserprinter – Top 5 Beste Laserprinters in 2020”

 1. Hello! Thank you! Great work. It is very timely for me bacause Im just thinking about printer purchasing. I have read a lot fo articles that sait that laser printer much more efficient than inkjet. Maybe that is true… But what about toner cost? It is quite expensive, and ink cartridges are cheaper (http://hardware.be/printkop/). So what to choose?

  Beantwoorden
  • Hello Scott and thanks! Toner is indeed more costly than ink and definitely more efficient. The CPP (cost per page) for laser printers is on average far lower than inkjet printers, because a toner cartridge is capable of printing a lot more pages than an ink cartridge.

   To help you with your choice: If you plan on printing a lot of photo’s and images, then an inkjet printer is the better choice. If you print a lot of documents, I would go for the laserprinter.

   Hope this helped and good luck!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.