Wat Is De Beste Motornavigatie – Top 5 Motor GPS in 2020

Laatste update op: 12/03/2020

Nu de zomer eraan komt is het weer tijd om de motor te pakken en eens te genieten van de zon tijdens een rit op een bochtige heuvelachtige weg. Een motor GPS kan hierbij goed van pas komen, maar wat is nou de beste motornavigatie? Bekijk de Top 5 hieronder.

0
 • Motornavigatie
 • Bekijk op:
 • Beoordeling
 • Prijs
  €: <300 euro
  €€: 300 - 400 euro
  €€€: 400+ euro
 • Schermgrootte
  De diagonale afmeting van het scherm in inch (1 inch = 2,54 cm).
 • Kaartdekking
  Welke kaarten zitten er in het motornavigatiesysteem?
 • Leesbaarheid in zon
  Hoe goed is het scherm af te lezen in zonnige omstandigheden?
 • MP3
  Je kunt naar MP3 luisteren tijdens het rijden via de onboard MP3 speler en/of via je smartphone.
 • Dual orientation
  Je kunt het apparaat zowel horizontaal als verticaal op de motor plaatsen en gebruiken.
 • Levenslang kaartupdates
  De motor gps biedt levenslang gratis kaartupdates.
 • Flitspaalverklikker
  Het apparaat waarschuwt bij flitspalen en trajectcontroles.
 • Draadloze instructies
  Je kunt handsfree navigatie instructies ontvangen via een bluetooth headset of bluetooth helm.
 • Handsfree bellen
  Je kunt handsfree bellen via een bluetooth headset of bluetooth helm.
 • Bochtige wegen
  Het apparaat beschikt over een bochtige wegen functie om je te voorzien van de leukste routes.
 • Routes delen
  Je kunt je routes delen met vrienden via Bluetooth.
 • Bedienbaar met handschoenen
  Het apparaat is makkelijk te bedienen met dikke handschoenen aan.
 • Waterbestendig
  Het apparaat is bestendig tegen zwaar weer zoals hevige regen.
 • Routes creëren (PC)
  Je kunt je eigen routes van te voren creëren op PC met de bijgeleverde software.
 • Hoesje
  Er wordt een hoesje meegeleverd bij het motornavigatiesysteem.
1.
2.
3.
4.
5.

Motor GPS

Navigatiesystemen zijn een innovatie die het gezicht van reizen, ongeacht de wijze van vervoer compleet hebben veranderd. De komst van GPS-technologie heeft navigeren in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Ook motorrijders kunnen nu genieten van het gemak van deze apparaten om hen te helpen veilig hun bestemming te bereiken zonder enige hapering. De beste motornavigatie systemen combineren satelliet-technologie en moderne mapping software om een all-round navigatie oplossing te bieden die motorrijders zal begeleiden op hun reis, zowel door de stad als op lange afstand.

Sommige motor navigatiesystemen worden geleverd met diverse multimedia mogelijkheden en opties zodat je je favoriete muziek kunt luisteren terwijl je rijdt, of om aan het eind van de dag foto’s te bekijken van je rit. Sommigen zijn in staat om live up-to-date verkeersinformatie te bieden en om je om files heen te begeleiden door automatisch een nieuwe route te kiezen. Motornavigatie systemen kunnen je een hoop tijd en brandstof besparen, en tegelijkertijd kunnen ze je helpen voorkomen dat deze ongewenste ongemakken en frustraties afbreuk doen aan je motorrijplezier.

De Beste Motornavigatie Kiezen

Tijdens de evaluatie van de verschillende producten in een bepaalde categorie wordt het al snel duidelijk dat elk apparaat zijn eigen sterke en zwakke punten heeft, en er eigenlijk geen beste motornavigatie bestaat. In plaats van het nemen van een definitieve aanpak voor het vinden van de beste motornavigatie, moet je in plaats daarvan kijken naar welk product geschikt is voor jouw individuele wensen.

Laten we eerlijk zijn, motornavigatie is vaak aanzienlijk duurder dan het gemiddelde GPS systeem, dus als je alleen af en toe gebruik maakt van de motor kun je misschien beter kiezen voor een geïmproviseerde oplossing met behulp van je smartphone, dit zal dan meestal wel voldoende zijn. Als je rijden echter wat serieuzer neemt, zullen de voordelen in termen van functionaliteit en gebruiksgemak van een speciaal motor navigatiesysteem zich terugbetalen als een waardevolle investering.

Er moet worden opgemerkt dat de meeste motor navigatiesystemen niet strikt beperkt zijn tot gebruik op een motor, maar kunnen meestal ook gebruikt worden in de auto, en sommige modellen hebben zelfs een voetganger modus om je te begeleiden wanneer je te voet bent.

Dus wat krijg je eigenlijk voor je geld als je een motor navigatiesysteem koopt? Dat is uiteraard afhankelijk van het betreffende apparaat, en verschilt nogal, maar er zijn wel een aantal gemeenschappelijke kenmerken die hen onderscheiden van een standaard gps systeem.

Robuust Frame

Gezien het hogere aantal trillingen en de over het algemeen zwaardere omstandigheden die tijdens het motorrijden voor komen, is een robuust frame een cruciaal aspect van een motor GPS. Vooral tijdens het off-road rijden zou het apparaat zonder een robuust frame waarschijnlijk een veel kortere levensduur hebben.

Weerbestendig

Dit is nog een voor de hand liggende vereiste die je tegenkomt bij motor navigatiesystemen. Zelfs met de meest zorgvuldige planning kan het nog weleens voor komen dat er plotseling een regenbui naar beneden valt. Dit is—vooral in een land als Nederland—onvermijdelijk. Maar met een motor GPS heb je gemoedsrust wetende dat het apparaat bestendig is tegen zelfs de hevigste weersomstandigheden van moeder natuur. Apparaten van bijvoorbeeld Tomtom en Garmin voldoen vaak aan een hoge norm en kunnen zelfs een onderdompeling van 1 meter onder water overleven.

Aangepaste Display

Handschoenvriendelijke displays zijn een standaard kenmerk van veel van de beste motor navigatiesystemen. Een ander weergerelateerd aspect van normale navigatiesystemen is de slechte zichtbaarheid van displays onder zonnige omstandigheden. Dit probleem is bij de meeste motor navigatiesystemen compleet verholpen.

Specifieke Motor Software

Hoewel de bovenstaande kenmerken van een motor GPS zeer behulpzaam zijn bij het motorrijden, heb je er nog steeds niks aan als de software in het apparaat niet volledig is aangepast aan de behoeften van motorrijders. Het feit dat de meeste motorrijders recreatief rijden heeft ertoe geleid dat fabrikanten meer flexibiliteit bieden op het gebied van navigatie software. Sommigen van deze extra functies zijn multi-destination of aangepaste routing, en de mogelijkheid om routes te kiezen op basis van hoe bochtig en heuvelachtig de weg is.


Beste Motornavigatie Systeem in 2020 – Top 5

5. Garmin Zumo 340LM

Garmin Zumo 340LM Motornavigatie

De zomer komt eraan en motornavigatie is weer in trek. Deze duurzame producten zijn zeer geschikt voor navigatie doeleinden en zijn uitgerust met diverse handige functies die ze een gewild item maken voor motorrijders. Garmin Zumo is een vertrouwd merk in deze markt en heeft door de jaren heen vele hoogwaardige producten geleverd. Daarom is het geen verrassing dat de Garmin Zumo 340LM aan deze sterke verwachtingen voldoet.

De Garmin Zumo 340LM biedt een breed scala aan functies voor de avontuurlijke motorrijder. De bouw is erg solide en je zult je weinig zorgen hoeven maken over schade aan het apparaat wanneer je de weg op gaat. Ongeacht de weersomstandigheden of de toestand van de wegen, zal de Zumo 340LM blijven presteren en je veilig begeleiden naar je bestemming.

Het ontwerp is zeer sterk en stevig, en in tegenstelling tot oudere modellen, is dit toestel omhuld in duurzaam rubberachtig materiaal met een superieure krasvastheid. Er wordt ook een Zumo mount bijgeleverd, wat betekent dat je absoluut geen problemen zult hebben met het aansluiten op de motor.

De “Service History Log” functie is een nuttige aanvulling en is ook te vinden op de 390LM en 595LM. Met deze functie kun je de motoronderhoud en servicegeschiedenis informatie opslaan, zoals kilometerstand, olie- en bougie aanpassingen, kettingschoonmaak en bandenspanning etc. Het 4,3 inch scherm bied een goede zichtbaarheid en de user interface presenteert gegevens in een makkelijk te lezen en toegankelijk formaat. De 340LM biedt de rijder ook het gemak van Bluetooth voor gesproken GPS instructie, zodat je je ogen op de weg kunt houden. Je kunt het apparaat koppelen aan ofwel een Bluetooth helm of Bluetooth headset (apart aan te schaffen).

Hoewel het apparaat enigszins een bescheiden aantal functies heeft vergeleken met de high-end GPS systemen zoals de TomTom Rider 420 en de Garmin Zumo 595LM, biedt de 340LM nog steeds een perfect passende oplossing tegen een betaalbare prijs.

Update: Er is een nieuwe versie van dit product verkrijgbaar. Bekijk de Garmin Zumo 345 LM op bol.com.

(3.9/5)

Pluspunten
 • Zeer robuust en weerbestendig
 • Compact
 • Draadloos GPS instructies beluisteren met Bluetooth headset (kan ook met bedrade koptelefoon)
 • Levenslang kaartupdates
 • Goed te bedienen met handschoenen
 • Routes maken op de pc
Minpunten
 • Geen MP3
 • Geen hoesje

4. Garmin Zumo 390LM

Garmin Zumo 390LM Motornavigatie

De Garmin Zumo 390LM vertegenwoordigt de derde generatie van de Zumo serie van motornavigatie systemen, de 390LM is sneller, meer responsief en heeft een nieuwe look en een aantal interessante nieuwe functies.

Zo kun je met het apparaat zelf routes maken via de pc of op het toestel, en hiermee kun je kiezen voor de mooiste en bochtigste routes, speciaal voor extra rijplezier. Handig is ook dat het scherm volledig handschoenbestendig is en makkelijk te bedienen.

Hoewel de Garmin Zumo 390LM in eerste instantie bedoeld is voor motornavigatie, is het apparaat even goed bruikbaar in de auto en heeft ingebouwde speakers voor gesproken aanwijzingen, en is uitgerust met een autosteun en stroomkabel.

Hoewel niet perfect, is het scherm is nog best goed leesbaar in zonnige omstandigheden en in ieder geval beter dan de oudere Zumo modellen die soms erg moeilijk leesbaar waren in fel zonlicht.

De 390LM heeft geen MP3 speler of picture viewer, 2 functies die beide te vinden zijn op nieuwere Garmin Zumo modellen zoals de 660LM. Er zit echter wel een Micro-SD kaartslot in waardoor extra routes opgeslagen kunnen worden, en tot wel 100 routes kunnen opgeslagen worden op het apparaat zelf.

Het apparaat kan worden gekoppeld via Bluetooth met een compatibele smartphone en Bluetooth headset voor handsfree bellen, en om navigatie instructies te beluisteren.  Hoewel de meeste moderne motor GPS systemen wel beschikken over Bluetooth, bieden ze niet allemaal het gemak van handsfree bellen zoals deze, iets wat het overwegen waard is bij het kiezen van motornavigatie.

Er zijn tal van andere functies, de meest opvallende van deze zijn een innovatief bandenspanningscontrolesysteem, rijbegeleiding en als bonus biedt Garmin gratis levenslang kaartupdates bij elk apparaat.

Dus, hoewel nog steeds duur, positioneert de Garmin Zumo 390LM zich als betaalbare optie tegenover de high-end motornavigatiesystemen, en heeft nog steeds een groot aantal handige functies. Dit, samen met de goede prestaties en gebruiksvriendelijke user interface, maken de Garmin Zumo 390LM een uitstekende keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een motor GPS van goede prijs/kwaliteit.

(4/5)

Pluspunten
 • Compact
 • Levenslang kaartupdates
 • Veel verschillende functies zoals bochtige wegen
 • Water en weerbestendig
 • Handsfree bellen met Bluetooth
Minpunten
 • Geen mp3
 • Kwaliteit van de motorsteun niet geweldig
 • Werkt niet met elke mobiele telefoon
 • Geen hoesje bijgeleverd

Bekijk op bol.com


3. Garmin Zumo 660LM

Garmin Zumo 660LM Motornavigatie

De Garmin Zumo 660LM motor GPS is uitgerust met verschillende functies die het een betrouwbaar motornavigatiesysteem maken, onder de indrukwekkende lijst van functies zijn een gunstig aangelegd display voor het eenvoudig aflezen, Bluetooth connectiviteit, en een algemene set van hoge kwaliteitsfuncties die deze motornavigatie een handige reisgenoot maken. De navigator geeft ook nuttige informatie weer op het ruime scherm, die zijn positie als een van de meest populaire motornavigatiesystemen die er op de markt verkrijgbaar zijn verder bevestigt.

Dit motornavigatie systeem is voorzien van een heldere 4,3 inch display, die waterbestendig is en geschikt voor heftige weersomstandigheden. De navigator heeft een 5-uur lange levensduur en wordt geleverd met geïntegreerde stroomkabel. Bovendien biedt het apparaat ook levenslange updates voor kaarten.

De Garmin Zumo 660LM heeft veel te bieden voor motorrijders. De indrukwekkende lijst van functies zijn onder meer de heldere, grote, en hoge kwaliteitsweergave, draadloze connectiviteitsopties, en het vermogen om ongunstige weersomstandigheden te weerstaan zoals nat weer, storm en een heldere zon. Als je op zoek bent naar een motor GPS die is ontworpen voor motorrijders dan is de Garmin Zumo 660LM een uitstekende keuze. De Garmin Zumo 660LM biedt niet alleen bewezen prestaties maar ook duurzaamheid waar je nog lang van kunt genieten als fervent motorrijder.

(4.1/5)

Pluspunten
 • Brede display
 • Water- en weerbestendig
 • Handsfree bellen met Bluetooth
 • Onboard MP3 speler en picture viewer
 • Handschoenvriendelijk scherm
 • Auto en motor
Minpunten
 • Ontvanger soms langzaam
 • Geen geweldige graphics
 • Duur, voor hetzelfde geld heb je de betere Zumo 595LM of de TomTom Rider 420

Bekijk op bol.com


2. TomTom Rider 420

Beste koop motor navigatie

TomTom Rider 420

TomTom’s beste motor GPS model is de TomTom Rider 420 (niet te verwarren met de TomTom Rider 40), een functierijk motornavigatiesysteem die levenslang kaartupdates biedt voor heel Europa, evenals Bluetooth connectiviteit. De Rider heeft ook een USB 2.0 poort om verbinding met je pc te vergemakkelijken. Met dit apparaat kun je je gehele route op de PC plannen voordat je deze upload naar het apparaat. Daarnaast kun je de reizen die je gemaakt hebt in z’n geheel opslaan, zodat je deze kunt uploaden en delen met vrienden.

De Rider 420 is voorzien van waterdichte constructie die aan zeer hoge eisen voldoet, met als gevolg dat het apparaat een half uur lang kan worden ondergedompeld in meter diep water zonder beschadiging.

Een andere handige functie van de TomTom Rider 420 is de mogelijkheid om je GPS navigatie instructies te beluisteren door middel van een draadloze Bluetooth headset. De Rider biedt je ook de flexibiliteit om te kiezen voor een functie genaamd ‘Bochtige route’, wat betekent dat er een speciale route wordt uitgestippeld met zoveel mogelijk bochten en wendingen, om je rit zo leuk mogelijk te maken. Nog een kenmerk is het motor dock, wat ervoor zorgt dat het apparaat tegelijkertijd aangaat met het starten van de motor. Kortom, een uitstekend motornavigatiesysteem voor een beduidend lagere prijs dan de Garmin Zumo 660LM en 595LM.

(4.7/5)

Pluspunten
 • Uitstekende prijs/kwaliteit en een stuk betaalbaarder dan de Garmin Zumo 595LM
 • Verticaal of horizontaal bruikbaar
 • Weer- en waterbestendig
 • Ook met handschoenen te bedienen
 • Draadloos via Bluetooth instructies ontvangen
 • ‘Bochtige route’ functie en ‘Rondreis’ functie
Minpunten
 • Geen MP3
 • Sommige knoppen op het scherm zijn wat klein

Bekijk op bol.com


1. Garmin Zumo 595LM

Beste motornavigatie 2019

Garmin Zumo 595LM

Garmin is een prominente motor GPS fabrikant, en veel motorrijders beschouwen de Garmin Zumo 595LM als het beste motornavigatie systeem op de markt. Het 595LM model beschikt over een 5 inch scherm met een uitzonderlijke helderheid die ook makkelijk leesbaar is in zonlicht, en is voorzien van dual orientatie. Wat betekent dat je het apparaat zowel horizontaal als verticaal op de motor kunt monteren en het scherm meegedraaid wordt. De Garmin Zumo 595 LM is uitgerust met een MP3 functie. Je kunt je iPhone of Android smartphone erop aansluiten om zo gebruik te maken van je muziek afspeellijst, die je gewoon kunt bedienen op de display van de GPS, en de muziek kun je draadloos beluisteren met een Bluetooth koptelefoon. Een van de unieke kenmerken van de Zumo 595LM is de compatibiliteit met de Garmin “Tire Pressure Monitor Sensor” accessoire (apart verkrijgbaar), zodat je de bandenspanning in de gaten kunt houden door middel van je motor GPS systeem.

De display van het apparaat is ook met dikke handschoenen makkelijk te bedienen, en je kunt met de handige BaseCamp software via je pc zelf een route uitstippelen. Als motorrijder wil je natuurlijk het liefst zo veel mogelijk uitdagende bochten tegenkomen, en zo kun je met de handige ‘Bochtige wegen’ functie een route laten maken met de beste bochten.

Je kunt de navigatie instructies ontvangen via een Bluetooth headset (deze moet je wel zelf apart aanschaffen) die je gewoon onder je helm draagt, wat enorm handig is.

Klein minpunt is dat de aansluitkabels in de weg kunnen zitten en voor een dikke kabelbundel zorgen. Maar al met al is dit een geweldig apparaat en Garmin heeft met deze Zumo 595LM een product op de markt gebracht van exceptioneel hoge kwaliteit.

(4.9/5)

Pluspunten
 • Weer- en waterbestendig
 • Groot helder 5-inch scherm, ook in zonlicht goed leesbaar
 • Display is zelfs met dikke handschoenen makkelijk te bedienen
 • Veel extra mogelijkheden en handige apps: weer, verkeersinformatie, Bochtige wegen, Rijbaanbegeleiding, Rondreisfunctie en nog meer
 • Met een Bluetooth koptelefoon kun je draadloos navigatie instructies ontvangen, muziek luisteren en handsfree bellen
 • Bruikbaar met iPhone en Android telefoons
 • Compatibel met Garmin’s ‘Tire Pressure Monitor” systeem om de bandenspanning in de gaten te houden
Minpunten
 • Dikke kabelbundel
 • Geen hoesje bijgeleverd
 • Best duur

   Bekijk op bol.com

Bekijk hieronder een gebruiker die een testrit maakt met de Garmin Zumo 595LM:


Conclusie

Zowel Garmin als TomTom bieden de hoogste kwaliteit motornavigatiesystemen, maar net als bij vele andere elektronica items, moet je voor jezelf bepalen welke functies het meest belangrijk voor jou zijn en daarop je keuze voor beste motornavigatie systeem baseren. Net als de talloze smartphones die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, komen de meeste motornavigatie systemen met tientallen functies die al dan niet hun weg vinden in jouw dagelijkse routine, en waar het ene motornavigatie systeem uitblinkt, kan een ander flink te kort komen. Om deze reden is het noodzakelijk om je huiswerk te doen en te bepalen wat jouw persoonlijke prioriteiten en ‘must-haves’ zijn voordat je je stort op een bepaald merk. Zodra je dit gedaan heb, kun je genieten van de open weg met een uitstekende navigatiehulp om jou te helpen tijdens het toeren.

Over detopvijf

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.